521452 - De Kiefskamp
Bij Lindeseweg 6, 7251 NK te Vorden

Omschrijving

Omschrijving onderdeel 4B: BIJGEBOUW, deeluitmakend van een ensemble van koetshuis/dienstwoning en bijgebouw, behorende tot de buitenplaats de Kiefskamp.

Rechts van het koetshuis een klein BIJGEBOUW op L-vormige grondslag, opgetrokken uit rode baksteen en bestaande uit één bouwlaag, waarop een samengesteld zadel/schilddak gedekt met gesmoorde Hollandse pannen. De voorzijde van het gebouw wordt gevormd door de tuinmuur, die door middel van liseenvormige steunberen ter plaatse in drie vakken verdeeld is, op de hoeken een vierkante pijler met geprofileerde afdekplaat, centraal in de muur een stalvenster. In de rechter zijgevel twee stalvensters, in de linker zijgevel drie staldeuren, in de achtergevel aan de tuinzijde centraal een dubbel meerruits draairaam, daarboven een luik. Op het dak van dit noordzuid georiënteerde deel een schoorsteen. Het bijgebouw dateert uit het laatste kwart van de 18de eeuw.

Waardering

BIJGEBOUW, deeluitmakend van een ensemble van koetshuis/dienstwoning en bijgebouw, behorende tot de buitenplaats de Kiefskamp is van algemeen belang:

- vanwege de eenvoudige, harmonieuze en doelmatige vormgeving;

- vanwege de karakteristieke ligging met de voorgevels in dezelfde lijn als de voorgevel van het hoofdgebouw, waarbij alle gevels onderling verbonden worden door de tuinmuur;

- vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. Bijgebouw