Actualiteit gegevens: 01-12-2021

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
521519
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
10 mei 2002
Kadaster deel/nr: 
82835/170
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Brabant
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Baarle-Nassau
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Baarle-Nassau
X-Y coördinaat: 
123030 - 383894

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding Voormalig STATIONSGEBOUW met inpandige DIENSTWONINGEN, thans in gebruik als restaurant annex bowlingzaal en woning. Het station werd in 1867 gebouwd bij de aanleg van de spoorlijn Tilburg-Turnhout. De bouwstijl is sober met kenmerken van de Waterstaatsstijl. Tot 1934 werd de spoorlijn gebruikt voor personen- en goederenvervoer, daarna, tot 1970 alleen nog maar voor goederenvervoer. Na het opheffen van deze functie deed de lijn nog enkele jaren dienst als toeristische attraktie, enkele jaren geleden zijn de rails verwijderd en vervangen door bestrating. Het vrijstaande pand ligt aan de rand van het centrum van Baarle-Nassau.

Omschrijving

Langgerekt rechthoekig gebouw onder zadeldak waarvan de nok evenwijdig aan de straat en de voormalige spoorlijn loopt. Het dak is voorzien van een overstek en is gedekt met kruispannen. Het geheel is uitgevoerd in oranje-rode machinale baksteen en heeft een natuurstenen plint waarboven het metselwerk gegroefd is uitgevoerd. Ter hoogte van de bovendorpels van de ramen loopt een natuurstenen cordonlijst. De gevel aan de straatzijde is zeventien vensterassen lang, per as is een raam of deur in een rondboognis aangebracht. De ramen zijn voor het merendeel negenruits met een halfrond bovenlicht met middenstijl. De kopse gevel (Stationsstraat 6) heeft een hoge deur met halfrond bovenlicht in het midden, aan weerszijden daarvan is een vierruitsraam geplaatst. Boven de deur is een klein rond raam zichtbaar. De kopse gevel aan de achterzijde heeft twee ramen, ervoor is een blokvormige éénlaags aanbouw zichtbaar.

De lange, naar het spoor gerichte gevel, heeft smalle aanbouwen over bijna de gehele lengte. Deze latere aanbouwen zijn voorzien van lessenaarsdaken.

Waardering

Het voormalige stationsgebouw is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling, met name de ontsluiting van de streek en de aanleg van spoorverbindingen met België, en is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het stationsgebouw. Het is van architectuurhistorisch belang vanwege de stijl en de ornamentiek. Het gebouw is tevens van belang vanwege de gaafheid van het exterieur. Het is zeldzaam wegens opzet en typologie.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaStationsstraat85111 CKBaarle-Nassau
NeeStationsstraat105111 CKBaarle-Nassau

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieHandelsgebouwen, opslag- en transportgebouwenTransportStationsgebouw

Met inpandige dienstwoningen

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
Baarle-NassauC4319

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Waterstaatsstijlinvloeden

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
18671867exactvervaardiging