Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
521537
Complexnummer
521536 - Complex Bernaertsstraat
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82941/19
Kadastrale aanduiding
Oudenbosch B 4186
Oudenbosch, Parochiekerk

Omschrijving

Inleiding.

Het H. HARTBEELD is het middelpunt van een halfronde MUUR met open arcade en in 1922 geplaatst op een voetstuk dat evenals de arcade in een min of meer Neo-Bbarokke stijl teruggrijpt op de vormentaal van de basiliek. Het is vervaardigd in het atelier van de Eindhovense beeldhouwer J. Custers. Voor het beeld bevindt zich een hekwerk.

Omschrijving.

Natuurstenen beeld van het H. Hart met zegenende handen, in de gebruikelijke neogotische vormentaal, geplaatst op een rijzig voetstuk, geleed door enige ojiefprofielen. Op de hoeken voluten, welke aan de voorzijde een bronzen gedenkplaat omlijsten met de tekst 'Christo/ rigi suo/ amantissimo/ cives veteri/ buscenses/ die 15a augusti 1922'. Het beeld is op de grondplaat gesigneerd Jan Custers. Achter het beeld bevindt zich een halfronde in baksteen uitgevoerde muur met ondiepe cassetten, waarboven een naar de Romeinse barok (Sint-Pietersplein) verwijzende gepleisterde colonnade met rondbogen op vierkante kolommen. Het beeld staat in een plantsoen dat door een smeedijzeren hek met sierkruisen van de straat wordt gescheiden.

Waardering.

Beeld, muur en hekwerk zijn van algemeen belang. Het geheel heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een geestelijke ontwikkeling, namelijk de katholieke devotiecultuur; het heeft architectuurhistorische waarde vanwege de plaats in het oeuvre van de beeldhouwer Custers en de diversiteit aan toegepaste stijlen. Het en ander is onderdeel van een groter geheel, de kern van Oudenbosch, dat stedenbouwkundig van belang is en vanwege de situering welke verbonden is met de ontwikkeling van Oudenbosch en het is gaaf bewaard gebleven.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 521536. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Voorwerpen op pleinen en dergelijke Gedenkteken(D) Gedenkteken(D6) Betreft H. Hartbeeld

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1922
1922
exact
Betreft beeld

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Neo-Barok
invloeden
Betreft beeld

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Custers, J. ; Noord-Brabant
beeldhouwer / steenhouwer / schrijnwerker
Betreft beeld