Inleiding.

Het complex van de R.K. BEGRAAFPLAATS en MUUR met het bijbehorende H. HARTBEELD ligt ter plaatse van het terrein van de middeleeuwse parochiekerk, welke in 1880 na het gereedkomen van de basiliek werd gesloopt. Op de begraafplaats vallen de kerkhofkapel, het graf van dokter Huysmans en het graf van de stichter van de basiliek pastoor W. Hellemons onder de bescherming.

Omschrijving.

Het complex neemt een belangrijke plaats in in de kom van Oudenbosch, in combinatie met de reeds eerder beschermde, naar het voorbeeld van de Romeinse Sint-Pieterskerk gebouwde basiliek en de internaten en kloostercomplexen. Met name het H. Hartbeeld met directe omgeving, ingebouwd in de kerkhofmuur, is in stijl een verwijzing naar de kolossale basiliek. De overige te beschermen onderdelen zijn van betekenis als waardevolle voorbeelden van katholieke grafcultuur en representanten van de plaatselijke geschiedenis, met haar zelfs voor Brabant uitzonderlijke bloei van internaten en congregatiekloosters.

Waardering.

Het complex is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een geestelijke ontwikkeling, namelijk de vorming van de katholieke grafcultuur; het heeft architectuurhistorische waarde vanwege het belang voor de architectuurgeschiedenis; het heeft ensemblewaarde als onderdeel van een groter geheel, de kern van Oudenbosch, dat stedenbouwkundig van belang is en vanwege de situering welke verbonden is met de ontwikkeling van Oudenbosch; het is gaaf bewaard gebleven.