Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
521538
Complexnummer
521536 - Complex Bernaertsstraat
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82941/21
Kadastrale aanduiding
Oudenbosch B 4186
Oudenbosch, Parochiekerk

Omschrijving

Inleiding.

Het GRAFMONUMENT in Neo-Gotische stijl is vermoedelijk in 1929 of 1930 opgericht voor de huisarts H.A. Huysmans (1867-1928) van Oudenbosch met zijn echtgenote J.C.F. van Geyt (1871-1949) en gesigneerd door de kunstwerkplaats Cuypers en Co. te Roermond.

Omschrijving.

In kalksteen uitgevoerde beeldengroep op rechthoekig voetstuk en ervoor een liggende zerk met tekst en knielbankje met opschrift 'Bid voor ons'. Dit voetstuk draagt een metalen plaquette met het reliëfportret van Huysmans die tussen 1899 en 1928 huisarts was en de tekst 'Van zijne dankbare patiënten en vrienden'. De beeldengroep toont in diep reliëf tegen de achtergrond van een boomstronk en een rotspartij de barmhartige Samaritaan die zich buigt over de zittende gekwetste reiziger en hem troost biedt.

Waardering.

Het monument is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociale en geestelijke ontwikkeling; het heeft waarde vanwege de plaats in het oeuvre van de beeldhouwerswerkplaats; het is onderdeel van een groter geheel, de kern van Oudenbosch, dat stedenbouwkundig van belang is en vanwege de situering welke verbonden is met de ontwikkeling van Oudenbosch; het is gaaf bewaard gebleven.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 521536. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Grafmonument Katholieke begraafplaats Betreft grafmonument echtpaar Huysmans-van Geyt.

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1929
1930
globaal
Betreft grafmonument Huysmans

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Neo-Gotiek
invloeden
Betreft grafmonument Huysmans

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Cuypers, Atelier ; Noord-Brabant
beeldhouwer / steenhouwer / schrijnwerker
Betreft grafmonument Huysmans