Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
521621
Complexnummer
521619 - Woninggroep Overhovenerheide
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82803/56
Kadastrale aanduiding
Sittard K 2786
Heistraat 73, 6136 BC te Sittard
Heistraat 75, 6136 BC te Sittard
Heistraat 77, 6136 BC te Sittard
Heistraat 79, 6136 BC te Sittard

Omschrijving

Inleiding

Vier ARBEIDERSWONINGEN onder één kap in traditionele stijl, 1920, behorend tot het oudste deel van de woninggroep Overhovenerheide. Gerealiseerd in opdracht van de woningvereniging Sittard, naar een ontwerp van architect Jan Stuyt van Technisch Bureau "Ons Limburg" te Heerlen. De vier panden behoren binnen het oeuvre van Jan Stuyt tot de woningen van het type 31a. De woningen zijn als geheel gesitueerd aan de noordzijde van de Heistraat, in lengterichting ten opzichte van de straatweg.

De panden werden in 1966 voorzien van een bijgebouwde betonberging en in 1975 gerenoveerd. Bij deze renovatie werden de schoorstenen, dakpannen, latten, tengels, dakgoten en hemelwaterafvoeren vernieuwd; de kozijnen van ramen en deuren vervangen; de gevels opnieuw ingevoegd en nieuwe bovendorpels geplaatst. De uitbouwen van één laag dwars op de achtergevels kregen nieuwe dakbedekkingen, boeiboorden, dakrandprofielen en werden geïsoleerd. De keukens, sanitaire voorzieningen en plafonds werden vernieuwd. Nieuwe keldertrappen.

Alle sedert 1920 gerealiseerde aan- en bijbouwen zijn UITGESLOTEN van bescherming.

Omschrijving

De vier woningen van het type 31a vormen gezamenlijk een in hoofdvorm rechthoekige PLATTEGROND, met tweegewijs gecombineerde voorgevelrisalieten. De panden zijn gedeeltelijk onderkelderd, tellen twee BOUWLAGEN en een zolderverdieping. Uitbouwen, rug-aan-rug gecombineerd, van één laag onder plat dwars tegen de achtergevel. De woningen worden gedekt door asymmetrische ZADELDAKEN met een noklijn parallel aan de straatweg, de voorgevelrisalieten lopen door in de dakconstructie en hebben een zadeldakvormige insteekkap. Rode betonpannen, twee nokschoorstenen. Dakramen op de voor- en achterdakvlakken. Zinken goten. Overstekken op consoles.

De woningen zijn opgetrokken in baksteen, gemetseld in halfsteens verband. Trasraam met rollaag. Bakstenen dorpels, deels vervangen door geglazuurde dorpels. Ten dele kunststenen deurlijsten. Mergel topgevelornamenten. Venster- en deurstrekken.

Symmetrische VOORGEVEL, waarbij de indeling van de woningen onderling is gespiegeld. In de terugliggende voorgeveldelen een rechthoekige houten deur met bovenlicht in een ten dele kunststenen deurlijst en siermetselwerk in het vulstuk. De oorspronkelijke verticale indeling van de bovenlichten is niet bewaard gebleven. In de twee assen tellende gecombineerde voorgevelrisalieten twee rechthoekige houten vensters met bovenlicht in een rondbooglijst met strek. De vulstukken zijn dichtgezet met een houten betimmering. In de topgevels ruitvormig siermetselwerk met mergelornamenten. In de vensters van de eerste laag is de verticale indeling van het bovenlicht verdwenen, bij de vensters van de tweede laag de verticale indeling van het vensterkozijn.

De ZIJGEVELS van de hoekpanden zijn oorspronkelijk blind.

De ACHTERGEVELS van de vier woningen worden in de eerste bouwlaag gedeeltelijk aan het oog onttrokken door de gecombineerde en rug-aan-rug geplaatste keuken- en badkameruitbouwen van één laag onder plat. In de eerste laag een rechthoekig verticaal ingedeeld houten venster, in één helft voorzien van een bovenlicht. De oorspronkelijke indeling met dubbele houten kruiskozijnen is verdwenen. In de tweede laag heeft elk pand hoog onder het dakoverstek, overeenkomstig het oorspronkelijke ontwerp, twee rechthoekige verticaal ingedeelde houten vensters.

De KEUKEN- en BADKAMERUITBOUWEN aan de binnenplaatszijde hebben een rechthoekige houten deur, een klein rechthoekig houten toiletvenster en een rechthoekig verticaal ingedeeld houten keukenvenster.

De open ruimte tussen de panden Heistraat 79 en 81 is gedicht. De open ruimte tussen de panden Heistraat 73 en 71 is gedicht door een bakstenen muur met ezelsrug. De INTERIEURindeling van de woningen is grotendeels ongewijzigd bewaard gebleven.

Waardering

De oudste woningen van de woninggroep Overhovenerheide zijn van cultuurhistorische waarde en hebben algemen belang als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische en typologische ontwikkeling. De woningen zijn van architectuurhistorische waarde vanwege de bouwstijl, zijn van belang voor het oeuvre van architect Jan Stuyt, beschikken over esthetische kwaliteiten en zijn opmerkelijk geornamenteerd. De panden zijn vanwege de situering verbonden met de ontwikkeling en uitbreiding van Sittard in de eerste helft van de twintigste eeuw en van betekenis voor het aanzien van de stad. De woningen zijn in redelijke mate gaaf bewaard gebleven. Bovendien beschikken de panden over een redelijke architectuurhistorische en aanzienlijke typologische zeldzaamheid.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 521619. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis Arbeiderswoning

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1920
1920
exact

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Arbeiderswoning(K) Vier arbeiderswoningen onder één kap.

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Traditionalisme
stijlzuiver

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Stuyt, J. ; Limburg
architect / bouwkundige / constructeur