Onder de Gelder 2, 8131 SG te Wijhe

Omschrijving

De DWARSHUISBOERDERIJ is opgetrokken over één bouwlaag in rode baksteen op een T-vormige plattegrond. Het voorhuis is afgedekt door een schilddak met rode Hollandse pannen en twee schoorstenen op de nokeinden. Het bedrijfsgedeelte heeft een zadeldak met wolfeind en rode Hollandse pannen. Alle deur- en vensteropeningen zijn voorzien van strekken in rode verblendsteen. Rondom de gehele boerderij is laag in de gevel een éénsteens band van rode verblendsteen gemetseld. In de gevels zijn muurankers aangebracht. De gevels van het voorhuis zijn geleed door rechtgesloten kruisvensters met een fijne roedenverdeling onder hanekammen. De vensters zijn behangen met luiken van De Gelder; twee rode velden met witte zandlopers in een zwarte rand.

De voorgevel van de boerderij is symmetrisch. Midden in de gevel bevindt zich de entree onder een portaal met zadeldak, getande windveer en bankjes. Onder het zadeldak is een tongewelfje uit hout aangebracht. In twee zandstenen plaquettes is de volgende inscriptie aangebracht: "Zoo de heer het huis niet bouwt, tevergeefs arbeiden des zelfs bouwlieden daaraan". In de zijgevels van het bedrijfsgedeelte zijn getoogde zesruits stalvensters geplaatst. In de achtergevel een getoogde baander met twee drieruits vensters, twee getoogde staldeuren met drieruits vensters, twee getoogde vensters met een fijne roedenverdeling en een hooiluik met drieruits venster. In het dakvlak boven de voorgevel zijn drie grote gemetselde dakkapellen geplaatst, boven de zijgevels één. De dubbele zesruits vensters in de dakkapellen doorbreken de goot, waardoor ze half in de gevels zijn opgenomen en half deel uitmaken van de dakkapel. Ze zijn geplaatst onder steekkappen, hebben ruitpatronen in de geveltoppen en kleine wangen aan weerszijden.

Waardering

De dwarshuisboerderij is van algemeen cultuur-, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig belang vanwege:

-\tde functionele en ruimtelijke samenhang met de aanleg en resterende gebouwen van havezate De Gelder

-\tde bijzondere vormgeving en detaillering van de boerderij die karakteristiek is voor de gebouwen van landgoed De Gelder

-\tde beeldbepalende ligging aan de straat Onder de Gelder

-\tde uitwendige gaafheid