Inleiding

DWARSHUISBOERDERIJ met daarnaast een HALLEHUISBOERDERIJ, behorend bij havezate De Gelder uit de zestiende eeuw. De boerderij van het hallehuistype werd voltooidrond 1900, de dwarshuisboerderij in 1920. In het ontwerp van beide boerderijen is aandacht besteed aan de architectonische vormgeving, hetgeen blijkt uit de vorm en de verhoudingen van de bouwvolumes, de dakhellingen, een bijzonder type dakkapel, een monumentaal ingangsportaal en luiken. Deze architectonische vormgeving is typerend voor de boerderijen van landgoed De Gelder.

Huis de Gelder dat dateert uit de zestiende eeuw en in de negentiende eeuw een neogotische ommanteling kreeg, is in 1913 afgebroken. De eerste wereldoorlog verhinderde de geplande nieuwbouw. Wel liet de toenmalige eigenaar Willem Lodewijk baron de Vos van Steenwijk tot Hagenvoorde in de jaren twintig het huisterrein en omliggende park veranderen. Hoogstwaarschijnlijk heeft hij ook opdracht gegeven tot het bouwen van de dwarshuisboerderij.

Het interieur van de dwarshuisboerderij is gewijzigd.

Omschrijving

De boerderijen staan noordelijk van het afgebroken landhuis. Links (N) van de dwarshuisboerderij staat de boerderij van het hallehuistype.

Waardering

Het complex met de dwarshuisboerderij, de boerderij van het hallehuistype is van algemeen cultuur-, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig belang vanwege:

- de functionele en ruimtelijke samenhang met de aanleg en resterende gebouwen van havezate De Gelder

- de bijzondere architectonische vormgeving en detaillering van de boerderijen die karakteristiek is voor de gebouwen van landgoed De Gelder

- de ensemblewaarde

- de beeldbepalende ligging aan de straat Onder de Gelder