Onder de Gelder 2, 8131 SG te Wijhe

Omschrijving

De BOERDERIJ VAN HET HALLEHUISTYPE is opgetrokken in rode baksteen op een rechthoekige plattegrond onder een zadeldak met wolfeinden, een schoorsteen in het zuidelijke dakvlak en rode Hollandse pannen. Alle deur- en vensteropeningen zijn voorzien van strekken in rode verblendsteen. Rondom de gehele boerderij is laag in de gevel een éénsteens band van rode verblendsteen gemetseld. De symmetrische voorgevel is geleed door een deur met achtruits bovenlicht met aan weerszijden een rechtgesloten kruisvenster met een fijne roedenverdeling onder hanekammen. De vensters zijn behangen met luiken van De Gelder; twee rode velden met witte zandlopers in een zwarte rand. In een zandstenen plaquette boven de deur is de volgende inscriptie aangebracht: "Die wel aan sijnen acker doet, dien doet de acker weder goet". Op dezelfde hoogte jaartalankers.

In de zijgevels van het bedrijfsgedeelte zijn getoogde stalvensters geplaatst met een ijzeren sierroedenverdeling. In de achtergevel een getoogde baander met twee drieruits vensters en twee getoogde vensters met een fijne roedenverdeling.

In het dakvlak boven de voorgevel is één dakkapel geplaatst. Het dubbele vierruits venster in de dakkapel doorbreekt de goot, waardoor het half in de gevels is opgenomen en half deel uitmaakt van de dakkapel. Het is geplaatst onder een steekkap met ruitpatronen in de geveltop.

Waardering

De boerderij van het hallehuistype is van algemeen cultuur-, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig belang vanwege:

-\tde functionele en ruimtelijke samenhang met de aanleg en resterende gebouwen van havezate De Gelder

-\tde bijzondere architectonische vormgeving en detaillering van de boerderij die karakteristiek is voor de gebouwen van landgoed De Gelder

-\tde beeldbepalende ligging aan de straat Onder de Gelder

-\tde uitwendige gaafheid