Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
521794
Complexnummer
521792 - Abbinck
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82952/19
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Brummen O 301
Brummen, BY Windheuvelstraat 1

Omschrijving

Omschrijving

De BIJENSTAL is opgebouwd op een rechthoekig grondplan en heeft gepleisterde achter- en zijmuren onder een overstekend, naar achteren hellend lessenaarsdak voorzien van witgeschilderde windveren en boeibord. De voorzijde en het binnenwerk is in hout vervaardigd en heeft door de detaillering een schilderachtig uiterlijk. Aan de voorzijde bevinden zich binnen een raamwerk, boven elkaar twee series van acht openingen, waarachter zich vakken bevinden. De bovenste openingen worden omgeven door lancetboogvormige omlijstingen.

Waardering BIJENSTAL (complexonderdeel B) vermoedelijk daterend uit de bouwtijd van de boerderij.

-Van architectuurhistorische waarde als tamelijk zeldzaam voorbeeld van een bijenstal uit het begin van de twintigste eeuw, waarvan de schilderachtige verschijningsvorm wordt bewerkstelligd door in hout uitgevoerde, decoratieve lancetvormige openingen.

-Van stedenbouwkundige waarde als onderdeel van het complex dat een belangrijke beeldbepalende rol speelt in het historisch gegroeide buitengebied. Vanwege de functie en de verschijningsvorm, is de stal een belangrijk beeldbepalend onderdeel van het boerenerf.

-Van cultuurhistorische waarde binnen de agrarische geschiedenis, als zeldzaam voorbeeld van een speels vormgegeven behuizing voor bijen.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 521792. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Bijenkorf bijenstal

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1909
1909
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing