521813 - Complex Grotestraat 21
Waalwijk G 71
Grotestraat 21, 5141 JM te Waalwijk

Het woonhuis is een voormalig molenhuis dat werd gebouwd in 1879.

Omschrijving

Eénlaags woonhuis op een rechthoekige plattegrond onder zadeldak waarvan de nok evenwijdig aan de straat loopt. Het dak is gedekt met kruispannen en aan de topgevels voorzien van windveren. Aan de voorzijde heeft de gevel een kroonlijst. De gevels zijn geblokt gepleisterd. De plint is glad uitgevoerd.

In de rechterhelft van de gevel bevinden zich een deur en enkele rechthoekige ramen. Alle bovenlichten zijn gevuld met glas-in-lood. Naast de deur is een glazen naamplaat aangebracht met het opschrift: "C.Th. VAN DER HEIJDEN. MACHINES VOOR DE SCHOENINDUSTRIE".

De linkerzijgevel heeft in de top een zesruits raam alsmede een klein vierkant raampje. Op de begane grond bevinden zich T-ramen. Achter, tegen de rechterzijkant staat een éénlaags aanbouw onder plat dak, uitgevoerd in ijsselsteen. De achtergevel is hier iets hoger opgemetseld.

Voor het huis staan twee grote leilinden, restanten van de oorspronkelijke straatbeplanting.

Waardering

Het huis is van algemeen belang. Het huis is van cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische en typologische ontwikkeling van de kleinschalige huisnijverheid. Als zodanig is het zeldzaam en gaaf bewaard gebleven.