Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
521827
Complexnummer
521825 - Complex Hoofdstraat
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82778/157
Kadastrale aanduiding
Capelle N 458
Hoofdstraat 70, 5161 PG te Sprang-Capelle

Omschrijving

Inleiding

De voormalige LEERLOOIERIJ werd in 1847 gebouwd in opdracht van G. Quirijns. In de loop van de tijd zijn er diverse deur- en raamopeningen gewijzigd. Het gebouw is heden in gebruik als opslag- en werkruimte.

Omschrijving

Het tweelaagse pand heeft een rechthoekige plattegrond. Op het zadeldak met de nokas parallel aan de straat liggen zwarte oudhollandse dakpannen. De begane grond is uitgevoerd in handvorm baksteen, deels van machinale baksteen. De verdieping en de nok zijn van gepotdekselde houten delen. De lange gevel aan de straatzijde bezit twee halfronde ijzeren raampjes en een langwerpig rechthoekig raam. De houten delen zijn zowel hier als elders in de gevel scharnierend uitgevoerd, zodat het leer op de wind kon drogen. De rechterzijgevel heeft links een brede rechtgesloten poort en twee rondboogramen. De nok heeft ter plaatse van twee droogluiken ook beglazing gekregen. De rand van het dak is voorzien van windveren; op de nok een houten makelaar. De linkerzijgevel is uitgevoerd als bakstenen tuitgevel.

De achtergevel bezit diverse vernieuwde ramen en een deur.

Waardering

De voormalige leerlooierij is van algemeen belang. De voormalige leerlooierij is van cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische en typologische ontwikkeling van de leerlooierij in samenhang met een woonhuis. Het pand heeft ensemblewaarde vanwege de situering, verbonden met de ontwikkeling van de streek, de Langstraat. Het gebouw is van belang in relatie tot de vooral structurele gaafheid van de dorpse omgeving. Het pand is belangrijk vanwege de zeldzaamheid, verbonden met de bijzondere ouderdom van het type.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 521825. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Nijverheid Leerlooierij

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1847
1847
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
ambachtelijk-traditionele bouwtrant
invloeden