521828 - Complex Julianalaan
Capelle O 215
Julianalaan 15, 5161 BA te Sprang-Capelle

Inleiding

De T-BOERDERIJ werd in of omstreeks 1885 gebouwd in eclecticistische stijl. In 1957 werden de zes halfronde stalramen vervangen door zesruits exemplaren.

Omschrijving

De boerderij heeft een T-vormige plattegrond met een tweelaags woongedeelte en achtergelegen éénlaags gecombineerd stalwoongedeelte. De gevels zijn opgetrokken uit machinale baksteen. Op het dwarse tweelaagse deel ligt een schilddak met zwarte kruispannen, daarachter een zadeldak met gesmoorde oudhollandse dakpannen. Tenslotte een wolfsdak met riet.

Het tweelaagse gedeelte telt vijf traveeën. De plint, de stoep en de dorpels zijn van hardsteen. De T-vensters en de centraal geplaatste vleugeldeuren met panelen zijn voorzien van een geprofileerde stucomlijsting met kwartronde inzwenking in de bovenhoeken, kuif en rozetten. De bovenlichten van deur en ramen zijn voorzien van geschilderde glas-in-lood imitatie. Het deurkalf heeft een gesneden schulprand. Aan weerskanten van de deur en bij de hoeken van het huis staan stoepbeugels, smeedijzeren sierhekken met gietijzeren rozetten.

Onder de geprofileerde en van snijwerk voorziene gootlijst bevindt zich een gepleisterd fries. Dit is voorzien van rechthoekige velden en bewerkte voluutconsoles.

Op beide nokken van het dak staat een achtkantig gemetselde schoorsteen. De zijgevels hebben een gepleisterde plint en een tandlijst onder de goot. Links en rechts is er een T-venster met stucprofilering zoals aan de voorzijde. Links is een éénlaagse kleine aanbouw met deur onder plat dak toegevoegd. Het haaks aangebouwde gedeelte bevat aan beide zijden vier- en zesruits schuifvensters en is deels onderkelderd. Aan noord- en westgevel voorts drie zesruits betonnen stalramen. Links is dit deel uitgebouwd onder lessenaardak. Inwendig bevindt zich in het voorhuis onder andere een centrale middengang met stucplafond, marmeren vloer en fraaie, oorspronkelijke deuren.

Het voorerf wordt afgesloten door twee hekken. Er is een openslaand ijzeren hek met pijlpunten voor de hoofdingang en een veel breder openslaand hek met hetzelfde siermotief tussen boerderij en bakhuis (onderdeel II).

Waardering

De boerderij is van algemeen belang. De boerderij is van cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische en typologische ontwikkeling van het boerenbedrijf in de Langstraat. Architectuurhistorisch is het van belang vanwege de toegepaste stijlelementen, de gaafheid en de ornamentiek ook van het interieur. De boerderij heeft ensemblewaarde vanwege de ligging en is als zodanig van belang voor het aanzien van de streek.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Boerderij(M1) Betreft T-boerderij