521828 - Complex Julianalaan
Capelle O 215
Julianalaan 15, 5161 BA te Sprang-Capelle

Inleiding

Het BAKHUIS werd gebouwd in de eerste helft van de negentiende eeuw. Het gebouwtje in streekeigen stijl staat ter linkerzijde van de boerderij. Het werd verbouwd in 1990.

Omschrijving

Het éénlaagse bakhuis heeft een rechthoekige plattegrond met een zadeldak met rode en gesmoorde oudhollandse pannen, waarvan de nokas haaks staat op de weg. Midden op het dak staat een nieuw opgemetselde schoorsteen. Twee gevels zijn opgetrokken uit nu machinale baksteen, de andere twee van IJsselsteentjes voorzien van rechte muurankers.

In de korte naar de straat gekeerde zijde bevindt zich een zesruits schuifvenster met luiken. De topgevel bevat een halfrond raam met houten sierroedenverdeling. De rand van deze tuitgevel is afgewerkt met een nieuw opgemetselde rollaag. In de rechtergevel, gekeerd naar de boerderij, bevinden zich van links naar rechts de volgende muuropeningen. Een klampdeur met bijzonder gestoken bovenlicht, bestaande uit in elkaar grijpende cirkels, vervolgens een vierruits schuifvenster en een getoogde klampdeur. Tenslotte is er een getoogd ijzeren raampje.

In de linkergevel drie ijzeren ramen, in de achtergevel twee ramen.

Waardering

Het bakhuis is van algemeen belang. Het bakhuis is van cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische en typologische ontwikkeling van het boerenbedrijf in de Langstraat. Architectuurhistorisch is het van belang vanwege de gaafheid en de ornamentiek. Het bakhuis heeft ensemblewaarde vanwege de ligging en is als zodanig van belang voor het aanzien van de streek.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Bakhuis