Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
521836
Complexnummer
521834 - Complex Vaartje 19
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82781/147
Kadastrale aanduiding
Waspik G 2138
't Vaartje 19, 5165 NA te Waspik

Omschrijving

Inleiding

Tweelaags SCHOENFABRIEK, uit omstreeks 1920, in een tweede fase in 1936 naar achteren uitgebreid in dezelfde vormgeving. De naoorlogse aanbouw tegen de achtergevel behoort niet tot het monument.

Omschrijving

Het tweelaags fabrieksgedeelte is opgetrokken tegen de achtergevel van een ouder fabrikantenwoonhuis. Tweelaags fabrieksgebouw, opgetrokken uit machinale steen onder een plat dak. Het geheel telt acht traveeën, waarvan de eerste vier enige minieme verschillen vertonen met de later tot stand gekomen achterste vier.

De traveeën worden van elkaar gescheiden door lisenen en hebben elk per etage twee getoogde ramen met houten 12-ruits indeling en siermetselwerk in de strekken. Eenvoudige steekankers. Links een baksteen tandlijst onder de daklijst, rechts een baksteen tandlijst. De eerste travee, aansluitend op het huis heeft aan de linkerzijde een deur en aan de rechterzijde bij de inrit een raam met deur voor de keuken, een tweede deur en een ijzeren deur van een traforuimte. In de laatste travee een dubbele deur waarboven een laaddeur. In de eindgevel enkele getoogde zesruits ramen.

De keuken heeft een granito vloer, facettegels en een tot kast verbouwde schoorsteen. De fabriek bestaat beneden en boven uit een grote ongedeelde ruimte met houten balklagen. Deze rusten in de eerste vier vakken op houten onderslagbalken met een houten standvink, in de laatste vier traveeën treffen we een ijzeren balk en standvinken aan. De begane grond heeft gele tegels in halfsteens patroon gelegd, de verdieping een houten vloer.

Waardering

De schoenfabriek is van algemeen belang. Het complex heeft cultuurhistorische waarden als bijzondere uitdrukking van de sociaal-economische en technische en typologische ontwikkeling van de schoenenindustrie in de Langstraat; het heeft architectuurhistorische waarden voor de geschiedenis van de bouwtechniek; het heeft ensemblewaarden vanwege de hoogwaardige kwaliteit van de bebouwing en de historisch-ruimtelijke relatie met wegen, wateren en bodemgesteldheid; gaafheid/herkenbaarheid: het object is van belang wegens de architectonische gaafheid van het ex- en of interieur.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 521834. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Industrie Schoenenfabriek

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1920
1920
exact
verbouwing
1936
1936
exact
verbouwing
1930
1930
globaal
verbouwing
1950
1950
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
ambachtelijk-traditionele bouwtrant
invloeden