Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
521885
Complexnummer
521882 - Dieselgemaal Mr.Dr. C.P. Zaayer
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82917/173
Kadastrale aanduiding
Maassluis C 230
Maassluis C 231
Vlaardingsedijk 12, 3143 LN te Maassluis
Vlaardingsedijk 10, 3143 LN te Maassluis

Omschrijving

Inleiding

Vrijstaande dubbele DIENSTWONING bestemd voor hulp-machinist en sluiswachter, met omliggende tuin, deel uitmakend van het boezemgemaalcomplex Mr. Dr. C.P. Zaayer. De dienstwoningen bevinden zich ten oosten van het centrale machinegebouw.

NB Recentelijk zijn de gelede strookvensters op de begane grond vervangen door grotere vensters met kunststoffen kozijnen met breder profiel, de gevelindeling is daarbij intact gebleven.

Omschrijving

De dienstwoningen bevinden zich ten oosten van het centrale machinegebouw. Het pand telt één bouwlaag met kapverdieping onder een laag, met zwarte pannen gedekt, uitkragend schilddak, en is boven een betonnen plint op een rechthoekige plattegrond opgetrokken in rode baksteen (hardgrauw). De dienstwoningen worden ontsloten aan de zijgevels (oost- en westzijde) onder een houten luifel, met hierboven een smal bovenlicht met houten kozijnen. De hoofgingangen hebben houten deuren met een verticaal drielichtvenster met weldorpel. Over de gehele voor- en achterzijde (noord- en zuidzijde) bevinden zich, verdiept onder de houten daklijst, gelede horizontale strookvensters met houten kozijnen en een cordonlijst, die rondom het gebouw doorloopt. De voorgevel is symmetrisch opgebouwd met twee vensters in het midden voorzien van lateien en vensterbanken van Noors graniet. Aan weerszijden van deze twee vensters is een enkel venster opgenomen. De achtergevel kent een indeling conform de voorgevel, met in plaats van de enkele vensters tuindeuren aan weerszijden van de vensters. De dubbele dienstwoning is voorzien van drie gemetselde schoorstenen, één midden op het nokvorst en twee midden op het westelijke en oostelijke dakschild.

De woningen hebben ruime voor- en achtertuinen, omheind door een metalen hekwerk met verticale spijlen.

Waardering

Dubbele dienstwoning met omliggende voor- en achtertuin, als historisch functioneel onderdeel van het boezemgemaalcomplex Mr. Dr. C.P. Zaayer, van algemeen belang wegens ensemblewaarde met de overige complexonderdelen en van beeldbepalende- en landschappelijke waarde wegens markante ligging aan de Vlaardingsedijk.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 521882. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) Dienstwoning(K4) Dubbele dienstwoning

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1926
1928
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Expressionisme
stijlzuiver

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Kloot Meijburg, H. van der ; Zuid-Holland
architect / bouwkundige / constructeur