521897 - Ommedijker Hoeve
Schipluiden C 1179
Ommedijk 3, 2636 AZ te Schipluiden

Inleiding

BOERDERIJ van het hallehuistype gebouwd in 1902 naar ontwerp van architect M.A. de Zwart in de Ambachtelijk-traditionele trant, hoofdonderdeel van het complex Ommedijker Hoeve, waartoe ook een toegangshek, een stal annex hooischuur en de wagenschuur behoren. Het metselwerk van de gevels is op sommige plaatsen bijgeboet met gewone baksteen.

Omschrijving

Op een rechthoekige plattegrond, in witte kalkzandsteen met details in rode baksteen opgetrokken boerderij onder een met gesmoorde Muldenpannen gedekt zadeldak met hogere nokhoogte op het woonhuis. In de kap eenvoudige recht afgesloten dakkapellen. Het woongedeelte ligt op het zuiden.

De voorgevel met uitgemetselde schouderstukken en tuit heeft centraal een monumentale hardstenen stichtingssteen met de inscriptie: 'In 1902 is de Ommedijker Hoeve herbouwd voor rekening van de vrijvrouwe van Renswoude te 's Gravenhage'. Ook de naam van de architect A. de Zwart is vermeld. Aan weerszijden twee zesruits schuifvensters onder een doorlopende rood bakstenen strekkenlaag. De vensters rechts zijn hoger geplaatst boven twee kelderlichten. Boven de stichtingssteen een engelenraam onder een halfronde, gemetselde boog. Het engelenraam gaf toegang tot een balkon waar nu alleen de vloer is overgebleven. Langs de topgevel met sierankers een roodbakstenen bloktandlijst. Rechtsonder twee kelderramen met luiken en diefijzers onder segmentbogen. De zuidelijke zijgevel heeft in het woongedeelte twee schuifvensters met persiennes onder een rood bakstenen segmentboog, twee nieuwe ramen en een nieuwe deur en in de afgeschuinde, driezijdige uitbouw vier schuifvensters onder rollagen. In het bedrijfsgedeelte zes paar zesruits ramen met bakstenen lekdorpels onder rood bakstenen segmentbogen, een deur met drieruits bovenlicht onder een getoogde segmentboog, een zwart geschilderde plint en vijf getoogde ontluchtingsramen, waarvan twee met decoratief smeedijzeren rooster. De andere zijgevel heeft in het woongedeelte twee kelderramen met luiken en diefijzers, een deur met bovenlicht, een gedeelde deur met tweeruits bovenlicht, beide deuren onder een afdak en een nieuw raam. In het bedrijfsgedeelte een verplaatst raam, een deur onder een tweeruits bovenlicht, acht stalramen als aan de andere zijde en vier getoogde ontluchtingsroosters. In de achtergevel twee deuren onder drieruits bovenlichten, een hoog getoogd ijzeren stalraam, makelaar en windveren.

Waardering

De boerderij is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde gelegen in de plaats die de boerderij inneemt in de agrarische geschiedenis en als stichtingsboerderij met steun van de Vrijvrouwe van Renswoude.

De boerderij is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde gelegen in het type boerderij en in het bijzondere materiaalgebruik van witte kalkzandsteen.

De boerderij heeft ensemblewaarde vanwege de ruimtelijke, stilistische en functionele relatie met de overige complexonderdelen.

De boerderij is gaaf in hoofdvorm en in onderdelen.

Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Hallehuisboerderij