Inleiding

BOERDERIJCOMPLEX 'Ommedijker-Hoeve' in 1902 gebouwd op de plek van een oudere boerderij door de architect M.A. de Zwart. Het complex bestaande uit een BOERDERIJ, WAGENSCHUUR, STAL annex HOOISCHUUR en een TOEGANGSHEK had aanvankelijk een afgelegen ligging. Het complex is gesticht met steun van de stichting De Vrijvrouwe van Renswoude, actief in Den Haag, Delft en Utrecht. Deze uit de achttiende eeuw stammende stichting had oorspronkelijk als doel de opvoeding van gedepriveerde weesjongens. De stal annex hooischuur, boerderij en hek zijn opgetrokken in witte kalkzandsteen.

Omschrijving

Het complex is als enige van de vier boerderijen aan de Lots- of Harmasch watering direct aan de weg gelegen. De boerderij van het hallehuistype ligt met de noklijn haaks op de weg, parallel aan de noklijn van de naastgelegen stal. Tussen stal en boerderij keien bestrating. De in baksteen opgetrokken wagenschuur staat links voor op het erf met de noklijn parallel aan die van de boerderij. Het toegangshek staat aan de dijk. De vrije ligging in het landschap is aangetast door de nieuwe snelweg.

Waardering

Het complex is van algemeen belang vanwege cultuurhistorische waarde gelegen in de plaats die het complex inneemt in de agrarische geschiedenis en als stichtingsboerderij met steun van de Vrijvrouwe van Renswoude.

Het complex is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde gelegen in het toegepaste type en in het bijzondere materiaalgebruik van witte kalkzandsteen.

Het complex heeft ensemblewaarde vanwege de ruimtelijke, stilistische en functionele relatie die de verschillende onderdelen met elkaar onderhouden. Het complex is gaaf in hoofdvorm en in onderdelen.