521897 - Ommedijker Hoeve
Schipluiden C 1179
Bij Ommedijk 3, 2636 AZ te Schipluiden

Inleiding

STAL annex HOOISCHUUR uit 1902, in Ambachtelijk-traditionele bouwtrant behorende bij het complex Ommedijker Hoeve. De stal ligt met de noklijn parallel aan de naastgelegen boerderij. De houten schuur ligt in het verlengde van de stal en is aan een zijde open. De stal is net als de boerderij opgetrokken in witte kalkzandsteen en heeft plaatselijk bakstenen inboetingen.

Omschrijving

De stal is op een globaal rechthoekige plattegrond in witte kalkzandsteen opgetrokken onder een met rode Hollandse pannen gedekt schilddak, de houten hooischuur staat in het verlengde hiervan onder een zadeldak. De zuidelijke, kopse opgehoogde gevel aan het erf heeft een bakgoot, maar is verder blind. De zijgevel naar de boerderij heeft twee zesruits stalramen, twee opgeklampte deuren onder tweeruits bovenlichten, twee deuren onder drieruits bovenlichten en hooiluiken. De hooischuur is aan deze zijde open. De achtergevel is van houten delen voorzien en verder blind.

De linker zijgevel heeft drie deuren onder drieruits bovenlichten.

Waardering

De stal is van algemeen belang vanwege cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde als historisch-functioneel onderdeel van de met behulp van de stichting De Vrijvrouwe van Renswoude gebouwde boerderij, vanwege de materiaalkeuze voor witte kalkzandsteen en als voorbeeld van karakteristieke erfbebouwing.

De stal heeft ensemblewaarde vanwege de ruimtelijke, stilistische en functionele relatie met de overige complexonderdelen.

De stal is gaaf in hoofdvorm en in onderdelen.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Veestal