521897 - Ommedijker Hoeve
Schipluiden C 1179
Bij Ommedijk 3, 2636 AZ te Schipluiden

Inleiding

WAGENSCHUUR uit 1902 in Ambachtelijk-traditionele bouwtrant met kenmerken van de Overgangsstijl, behorende bij het complex Ommedijker Hoeve, gebouwd door de stichting De Vrijvrouwe van Renswoude. De wagenschuur is met de voorgevel naar het erf gelegen, dichter tegen de afwateringssloot dan de boerderij en de stal, met de noklijn in dezelfde richting.

Omschrijving

Op een rechthoekige plattegrond, in grauw bakstenen kruisverband, opgetrokken wagenschuur onder een met kruispannen gedekt mansardedak met steekkap met windveren ter afsluiting van het middenrisaliet en een houten gootlijst. In het metselwerk gele verblendstenen sierbanden en een gepleisterde plint. De symmetrische voorgevel op het noorden richting het erf heeft centraal een achtruits getoogd ijzeren stalraam en hooiluiken met drieruits bovenlicht onder steens strekken. De risaliet heeft pilasters. Aan weerszijden dubbele opgeklampte, getoogde inrijdeuren. De oostelijke kopgevel heeft drie stalramen als voor, de westelijke kopgevel twee en een deur.

Waardering

De wagenschuur is van algemeen belang vanwege cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde als historisch-functioneel onderdeel van de door de stichting Vrijvrouwe van Renswoude gebouwde boerderij.

De wagenschuur heeft ensemblewaarde vanwege de ruimtelijke, stilistische en functionele relatie met de overige complexonderdelen.

De wagenschuur is gaaf in hoofdvorm en in onderdelen.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Wagenschuur(M)