521909 - Boerderijcomplex
Schipluiden Q 350
Schipluiden Q 351
Schipluiden Q 352
Rijksstraatweg 18 a, 2636 AX te Schipluiden
Rijksstraatweg 18, 2636 AX te Schipluiden

Inleiding

BOERDERIJ gebouwd voor de familie Van Adrichem omstreeks 1850 in Eclectische stijl, hoofdonderdeel van het complex waartoe ook een schuur (RM 521911) behoort. De T-vormige boerderij ligt met de lange zijde schuin naar de weg gekeerd. Het gepleisterde woongedeelte heeft twee representatieve gevels, een naar de ten zuiden gelegen kerk gekeerd en een naar het oosten, naar de weg.

Omschrijving

Op een T-vormige plattegrond opgetrokken boerderij, het woongedeelte gepleisterd met grijs geschilderde plint, het bedrijfsgedeelte in gele IJsselsteen in kruisverband, onder met gesmoorde Hollandse pannen gedekte zadeldaken. Beide representatieve gevels hebben een steekkap. De overkragende kappen hebben decoratief gezaagde windveren en makelaars. Langs de goten van het woonhuis decoratief gezaagde boeiborden.

De voorgevel van het woonhuis aan de zuidzijde heeft een rislerende middenpartij met puntgevel waarin zich in de eerste bouwlaag een schuifraam bevindt met een gepleisterd fronton voorzien van een reliëf. Hierboven een keperboogvormig zesruits schuifraam. Aan weerszijden van de middenrisaliet twee vierruits, omlijste vensters met stolpramen, rechts onder rechthoekige spaarvelden. Rechts twee kelderramen.

De aan de weg gelegen zijgevel van het dwarshuis heeft twee kelderramen, eenzelfde stolpraam als voor, onder eenzelfde boog en eenzelfde keperboogvormig schuifraam. Om de hoek, aan de noordzijde, heeft de achtergevel van het dwarshuis twee kelderramen.

In de rechter zijgevel in het woongedeelte een licht risalerend geveldeel met puntgevel onder steekkap waarin twee omlijste schuiframen met glas-in-lood bovenlichten en doorlopende lekdorpels, en twee gekoppelde keperboogvormige vensters met stolpramen met radiaalroedeverdeling in de omlijste bovenlichten. Aan weerszijden van het risaliet een deur met levensboom in het bovenlicht. In het stalgedeelte, met nieuw opgemetselde muur, zes ijzeren keperboogvormige stalramen en resten van de oude muur in IJsselsteen. De symmetrische achtergevel van het bedrijfsgedeelte heeft twee deuren onder drieruits bovenlichten, hooiluiken onder drieruits bovenlicht en een hoog, getoogd ijzeren stalraam.

De naar het achtererf gerichte zijgevel van het dwarshuis heeft twee tweeruits ramen en een nieuwe aanbouw. De lange zijde aan het erf heeft een nieuwe aanbouw, een nieuwe dakkapel, vier ijzeren keperboogvormige stalramen en hooiluiken. De karnschuur heeft een octogonale, gepotdekselde houten opbouw onder een met gesmoorde Oudhollandse pannen gedekte tentdak.

Waardering

De boerderij is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde gelegen in de plaats die de boerderij inneemt in de ontwikkeling van de agrarische ontwikkelingsgeschiedenis.

De boerderij is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde gelegen in de toegepaste eclectische stijl en de rijke detaillering aan beide hoofdgevels.

De boerderij heeft ensemblewaarde vanwege de ruimtelijke, stilistische en functionele samenhang met de schuur.

De boerderij is van algemeen belang vanwege de stedenbouwkundige waarde gelegen in de landschappelijke situering aan de dijk en tussen de polders.

De boerderij is gaaf in hoofdvorm.

Nee Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Karnhuis