Inleiding

BOERDERIJCOMPLEX omstreeks 1850 gebouwd voor de familie Van Adrichem. Tot het complex behoren een BOERDERIJ in Eclectische stijl en een SCHUUR in Ambachtelijk-traditionele trant. Het laag gelegen complex bevindt zich direct aan de Rijksstraatweg, aan drie zijden door sloten omgeven. De boerderij heeft twee hoofdgevels, een naar de zuidelijk gelegen St. Jacobskerk gericht en een naar de weg. De plaatsing ten opzichte van de weg en de typologie van twee hoofdgevels zijn bijzonder te noemen. Het complex is landelijk gelegen met aan de voorzijde de dijk en aan de achterzijde de polders.

Omschrijving

De op een T-vormige plattegrond gebouwde hallehuis boerderij bevindt zich met de lange representatieve zijde schuin naar de weg en met de korte representatieve zijde naar de zuidelijk gelegen kerk. De vrijstaande schuur bevindt zich ten noorden van de boerderij.

Waardering

Het boerderijcomplex is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde gelegen in de plaats die het complex inneemt in de agrarische ontwikkelingsgeschiedenis.

Het boerderijcomplex is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde gelegen in het type boerderij, de toegepaste eclectische stijl en de rijke detaillering van beide hoofdgevels.

Het boerderijcomplex heeft ensemblewaarde vanwege de ruimtelijke, functionele en stilistische samenhang tussen de diverse onderdelen.

Het boerderijcomplex is van algemeen belang vanwege de stedenbouwkundige waarde gelegen in de beeldbepalende landschappelijke situering aan de dijk en tussen de polders.

Het boerderijcomplex is gaaf in de onderdelen.