521915 - Boerderij Rehoboth
Schipluiden C 1332
Bij Rijksstraatweg 12, 2635 AC te Den Hoorn

Inleiding

Vrijstaande STAL behorende bij boerderijcomplex 'Rehoboth', gebouwd in 1906 in dezelfde Eclectische stijl met elementen in Chaletstijl. De stal ligt met de nokrichting parallel aan de naastgelegen boerderij. De decoratieve elementen in de gevel kwamen in de omgeving meer voor maar zijn er inmiddels zeldzaam geworden.

N.B. Aan de achterzijde van de stal is een dwarsgeplaatste nieuwe stal die voor bescherming van ondergeschikt belang is.

Omschrijving

De stal is oorspronkelijk opgetrokken op een rechthoekige plattegrond in rood bakstenen kruisverband, met in de aan de straatkant gelegen voorgevel, groen geglazuurde sierlagen en segmentbogen, voorzien van natuurstenen aanzetstenen en een hardstenen plint. De symmetrische voorgevel heeft twee paar Z-vormig opgeklampte inrijdeuren met getoogde, zesruits bovenlichten waarvan de roeden decoratief gesneden zijn. Boven de decoratief bewerkte deuromlijsting een I-profiel met sierbeslag in de vorm van halsters en bitten. Hierboven een afzaat van geglazuurde baksteen. Boven de deuren twee natuurstenen cartouches met gedeeltelijk groen geglazuurde omrandingen met daarin in reliëf 'ANNO' en '1906'. Hiertussen H-vormig opgeklampte hooiluiken met tweeruits bovenlichten onder een I-profiel met siersmeedwerk (halster) en segmentboog. Boven de hooiluiken een gebeeldhouwde paardenkop in een natuurstenen ovaal. In de omrandingen groen geglazuurde baksteen. In de top een hoefijzervormig sierspant en een zinken makelaar met koperen windvaan.

De noordelijke zijgevel aan de erfzijde heeft vier deuren (waarvan twee verbreed) onder drieruits bovenlichten, een getoogde deur en vijf stalramen (waarvan twee oorspronkelijk), opgeklampte hooiluiken onder een vijfruits bovenlicht en een bakgoot op klossen. In het metselwerk strekken en segmentbogen.

De linker zijgevel heeft zes stalramen onder segmentbogen.

De overkragende achtergevel, die aansluit op de nieuwe aanbouw, heeft twee ronde ramen in de zolder.

Waardering

De stal is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde gelegen in de plaats die hij inneemt in de agrarische ontwikkelingsgeschiedenis.

De stal is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde gelegen in de toegepaste eclectische stijl en de rijke detaillering.

De stal heeft ensemblewaarde vanwege de ruimtelijke, stilistische en functionele samenhang met de boerderij.

De stal is gaaf in onderdelen.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Veestal