Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
521919
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82909/65
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Schipluiden B 1897
Schipluiden Q 2021
Over Vlaardingse Vaart, Schipluiden

Omschrijving

Inleiding

IJzeren TRAMBRUG over de Vlaardingervaart, van het type vakwerk boogbrug met trekband, door Werkspoor Amsterdam gebouwd in 1912 ten behoeve van de Westlandsche Stoomtram Maatschappij. Deze maatschappij was opgericht voornamelijk ten behoeve van het vervoer van Westlandse tuindersproducten naar de spoorwegstations. De oorspronkelijke infrastructuur is verdwenen maar het tramstation van Schipluiden, vergelijkbaar met het eveneens nog bestaande tramstation van Naaldwijk, is nog aanwezig. De brug is tot 1968 voor tramverkeer in gebruik geweest en tegenwoordig in gebruik als fietsbrug.

Omschrijving

Trambrug van het type vakwerk boogbrug met trekbanden, geheel in gewalst en geklonken ijzer en staal opgebouwd, met een overspanning van 60 meter. De brug bestaat uit dubbele, afgeknotte paraboolliggers, met verbindingen in klinknagels, en liggers in de vorm van I-profielen met daartussen vakwerk. Tussen de twee paraboolliggers bevinden zich diagonale vakwerkliggers. De liggers van de rijvloer zijn met hangers aan de bovenste boog bevestigd.

Waardering

De trambrug is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als herinnering aan de, ten behoeve van de groeiende tuinderssector in het Westland aangelegde infrastructuur.

De trambrug is van algemeen belang vanwege de stedenbouwkundige waarde als historisch-functioneel en beeldbepalend element in het landschap.

De trambrug is van algemeen belang vanwege de plaats in de geschiedenis van de Nederlandse bouwtechniek, als voorbeeld van een vakwerk boogbrug met trekband.

De trambrug is gaaf in hoofdvorm en in onderdelen.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Weg- en waterbouwkundige werken Brug(C) Spoorbrug Trambrug

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1912
1912
exact

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Weg- en waterbouwkundige werken Brug(C) Boogbrug

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Werkspoor Amsterdam ; Zuid-Holland
architect / bouwkundige / constructeur