Actualiteit gegevens: 01-12-2021

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
521936
Monumentnaam
De monumentnaam is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument
Boerderij Ora et Labora
Complexnummer: 
521935 - Boerderijcomplex Ora et Labora
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
10 augustus 2001
Kadaster deel/nr: 
82911/195
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Zuid-Holland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Hoeksche Waard
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Strijen
X-Y coördinaat: 
96584 - 415191

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

In de huidige vorm waarschijnlijk omstreeks 1875 gebouwde BOERDERIJ voor gemengd bedrijf van het kop-romp- en zij-langsdeeltype. De boerderij, hoofdonderdeel van het agrarisch complex "Ora et Labora", is van oorsprong mogelijk ouder en heeft waarschijnlijk in het interbellum wijzigingen ondergaan. De in een Ambachtelijk-traditionele stijl gebouwde, loodrecht op de weg staande boerderij staat vergezeld van diverse houten bijgebouwen en heeft een nog voor een belangrijk deel oorspronkelijk erf met ijzeren toegangshekken aan de oorspronkelijke gietijzeren hekpalen.

Omschrijving

De boerderij heeft een vanuit een rechthoekige plattegrond in schone, gele baksteen opgetrokken woongedeelte, waarachter het hogere en bredere bedrijfsgedeelte oprijst, dat eveneens een rechthoekige plattegrond heeft. Het woongedeelte staat onder een met geglazuurde kruispannen gedekt zadeldak met een gemetselde schoorsteen op de nok. Het bedrijfsgedeelte is voorzien van een zadeldak met wolfseinden en ongeglazuurde kruispannen. De voorgevel van het woonhuis is een symmetrische puntgevel met rechtgesloten gevelopeningen, een kleine tuit en smalle schouders. De top is voorzien van vlechtingen en een deklijst van grèstegels. Op de begane grond staan vier, met luiken behangen zesruits-vensters met schuiframen onder strekken van rode steen. Het tweede venster van links bevindt zich op de plaats waar zich ooit een deur bevond, wat wijst op een wijziging in de oorspronkelijke ruimte-indeling van het woongedeelte. De twee verdiepingsvensters hebben niet meer het oorspronkelijke formaat en waren aan de restanten van de ontlastingbogen te zien, oorspronkelijk hoger. In de top staat nog een klein venster. Aan de gevel zijn een twaalftal schieters bevestigd. De linker zijgevel bevat twee vensters en een deur. Uit het dakschild hierboven steekt een toegevoegde dakkapel. In de rechter zijgevel staan een smal, met een enkel luik behangen venster (links) en een breder venster met luiken, die beide onder strekken van rode steen staan. De gevel bevat verder een kelderluik, een klein venstertje tussen de andere vensters en een pal onder de dakrand staand luik, dat waarschijnlijk voor de graanzolder was bestemd. De voorzijde van het bedrijfsgedeelte rechts van het woongedeelte bevat de mendeuren, die door middel van een tussenstijl ("stiepel") van elkaar worden gescheiden. In de bovendorpel van de inrijdeuren staat de naam van de boerderij vermeld. Tussen de linker deurstijl en de bovendorpel is een kleine schoor geplaatst. De rechter deurstijl steekt iets boven de bovendorpel uit tot de voet van het dak van de schuur. De voorgevel van de schuur bevat verder een zolderluik pal onder het wolfsend en is voorzien van aan de vlechtingen bevestigde schieters. De rechter langsgevel is vernieuwd. De linker langsgevel verspringt met een krimp ten opzicht van het woongedeelte.

Het erf is aan de oprit voorzien van niet oorspronkelijke ijzeren toegangshekken, die zijn opgehangen aan de originele gietijzeren hekpijlers.

Waardering

De boerderij met bijbehorende hekpijlers onderdeel van het complex "Ora et Labora", is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde, de ensemblewaarde en de architectuurhistorische waarde.

- De boerderij is van cultuurhistorisch belang als een goed voorbeeld van een voor de streek kenmerkend type met bijbehorende (wagen)schuren.

- De boerderij heeft architectuurhistorische waarde vanwege de voor de bouwtijd karakteristieke vormgeving en detaillering.

- De boerderij heeft ensemblewaarde vanwege de visuele en functionele samenhang tussen de boerderij en de bijgebouwen.

- De boerderij is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de grote mate van gaafheid.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaLand van Esseweg63291 LJStrijen

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieBoerderijen, molens en bedrijvenBoerderij (M)Boerderij(M1)

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
StrijenV909

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
ambachtelijk-traditionele bouwtrantonbepaald

Bouwtypen

HoofdcategorieSubcategorieBouwtypeToelichting
Boerderijen, molens en bedrijvenBoerderij (M)Kop-rompboerderij
Boerderijen, molens en bedrijvenBoerderij (M)Vlaamse schuur
Boerderijen, molens en bedrijvenBoerderij (M)Langsdeelboerderij

Zijlangsdeeltype

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
18751875globaalvervaardiging
Wilt u ons helpen?
Wij willen meer kennis delen over rijksmonumenten. Wilt u ons hierbij helpen door maximaal vijf korte vragen te beantwoorden?
Ja, ik help graag mee