521935 - Boerderijcomplex Ora et Labora
Strijen V 909
Land van Esseweg 6, 3291 LJ te Strijen

Inleiding

Ensemble van vier SCHUREN behorende bij het boerderijcomplex 'Ora et Labora'. De in een Ambachtelijk-traditionele stijl gebouwde, in de huidige vorm waarschijnlijk omstreeks 1875 daterende loodrecht op de weg staande boerderij gaat vergezeld van enkele schuren die dienen voor de berging van wagens en landbouwwerktuigen en voor de opslag.

Omschrijving

Ensemble van vier gesloten en (half) open houten schuren, die diverse functies hebben, en voorzien zijn van uit liggende planken opgetrokken gevels onder met rode pannen gedekte zadel- en wolfdaken. De schuren staan met de noklijn parallel en haaks op de weg.

Waardering

De schuren zijn van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische en de architectuurhistorische waarde.

-\tDe schuren zijn van cultuurhistorisch belang als goede voorbeeld van voor de streek kenmerkend types, die deel uitmaken van een agrarisch complex.

-\tDe schuren hebben architectuurhistorische waarde vanwege de voor de bouwtijd karakteristieke vormgeving, detaillering en materiaalgebruik.

-\tDe schuren hebben ensemblewaarde vanwege de onderlinge ruimtelijk-visuele en functionele samenhang met de boerderij.

-\tDe schuren zijn tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de mate van gaafheid.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Schuur(M)