521944 - Het Zwanenburg
Warmond D 3041
Jan Steenlaan 7, 2361 CK te Warmond

Complexonderdeel 1

De LANGHUISBOERDERIJ is in rode baksteen opgetrokken op een rechthoekige plattegrond onder een rietgedekt zadeldak met windveren. Het oorspronkelijke woonhuisgedeelte is voorzien van een gemetselde plint met een rollaag, het stalgedeelte heeft een zwartgeverfde plint met daarboven een hoge witgeverfde borstwering. In de gevels getoogde vensters en nissen onder hanekammen en rechtgesloten keldervensters onder strekken, beide met blokken van gele baksteen. De tweedelige keldervensters zijn bovendien voorzien van opgeklampte luiken. In de zijgevels van het stalgedeelte getoogde stalvensters met een facetvormige ijzeren roedenverdeling en opgeklampte luiken. Gepleisterde waterdorpels onder de vensters. In het voorhuis houten waterdorpels.

In de symmetrische voorgevel (noordwest) op de begane grond twee zesruits vensters met daartussen een paneeldeur met een bovenlicht met levensboom (oorspronkelijk een venster, identiek aan de andere twee). Op de hoeken gemetselde lisenen. In de topgevel een samengesteld venster bestaande uit een vierruits venster met tweeruits zijlichten, onder rondboogvormige bovenlichten met in het midden een radiale roedenverdeling. Rond de bovenlichten blokken van gele baksteen. Boven en onder de vensters doorlopende profiellijsten met gele baksteen. Boven de vensters op de begane grond een koeienkop en paardenkop in een medaillon met een rand van gele baksteen. Boven de deur een hardstenen gedenksteen met het bouwjaar. De windveren in de voorgevel zijn voorzien van houtsnijwerk, evenals de makelaar met sierspant.

In de linker zijgevel (noordoost) van het voorhuis een negenruits venster en een blinde nis. In het stalgedeelte vier stalvensters.

De symmetrische achtergevel (zuidoost) heeft op de begane grond een rechtgesloten baander met een zevenruits bovenlicht, geflankeerd door rechtgesloten staldeuren met drieruits bovenlichten. In de deurposten met hardstenen drempels hangen opgeklampte deuren. Boven de deuren rollagen met blokken van gele baksteen. Op de verdieping een getoogde vensteropening met opgeklampte hooiluiken tussen rozetvensters met ijzeren roeden.

In de rechter zijgevel (zuidwest) een blinde nis en twee vensters in het voorhuis. Vier stalvensters in het stalgedeelte. In deze gevel geen gele baksteen sierelementen.

Van het INTERIEUR zijn onder meer bewaard gebleven: de standvinken in het stalgedeelte, de houten kapconstructie, plavuizen en troggewelven in de kelder, een gemetselde waterbak in het stalgedeelte, een opkamer met houten delen, houten wanden in het voorhuis, balkenplafonds, ingebouwde kasten en bedsteden op de verdieping.

Waardering

De langhuisboerderij met bijbehorende interieuronderdelen is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een vaarboerderij, waarvan het land in de polder lag.

De boerderij is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als exemplarisch voorbeeld van de typisch Zuid-Hollandse langhuisboerderij en vanwege de rijke detaillering.

In stedebouwkundig opzicht is de boerderij van algemeen belang dankzij de beeldbepalende ligging aan de Jan Steenstraat en het water en vanwege de functionele en ruimtelijke samenhang met het zomerhuis.

Het exterieur van de boerderij is in hoge mate gaaf, in het interieur zijn belangrijke onderdelen bewaard gebleven.

Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Langhuisboerderij

Onbekend ; Zuid-Holland