Inleiding

Het Zwaneburg is een boerderijcomplex uit 1868 met een LANGHUISBOERDERIJ en een ZOMERHUIS. De vaarboerderij werd in opdracht van de Jonkheren van Boreel gebouwd. Het bijbehorende land lag in de Zwanenburgpolder. Inmiddels is de boerderij verbouwd tot woonhuis. Vanwege deze functiewijziging zijn er kozijnen met glas in de gevelopeningen in de achtergevel gezet, met behoud van de luiken en deuren. In de linker zijgevel (noordoost) is eveneens glas in een deuropening gezet. De standvinken, kapspanten en verdere constructie in het stalgedeelte en in de kap zijn in tact gebleven.

De paneeldeur in de voorgevel vervangt het oorspronkelijke venster dat zich daar bevond. De toegevoegde dakramen in het dak van de boerderij zijn voor de bescherming van ondergeschikt belang.

Tegen de achtergevel van het zomerhuis stond oorspronkelijke een kleine aanbouw onder een lessenaardak.

Omschrijving

De langhuisboerderij ligt met de voorgevel aan de straat (noordwest). Het zomerhuis ligt evenwijdig aan de boerderij, iets terug van de rooilijn van de boerderij, naast de linker zijgevel (noordoost). Op het voorterrein tussen de hagen toegangen met oorspronkelijke houten toegangshekjes. Achter de boerderij ligt een diep erf tot aan het water, de Warmonder Leede. Aan de noordoostkant van het zomerhuis stroomt een slootje langs de boenstoep.

Waardering

Het boerderijcomplex is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als representatief voorbeeld van een vaarboerderij met zomerhuis, waarvan het land in de polder lag.

Het complex is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als typologisch voorbeeld van een Zuid-Hollandse langhuisboerderij en wegens de rijke detaillering van de onderdelen.

In stedebouwkundig opzicht is het complex van algemeen belang vanwege de beeldbepalende ligging aan de Jan Steenlaan en het water en vanwege de samenhang tussen boerderij en zomerhuis.

Het exterieur van de gebouwen is in hoge mate gaaf, in het interieur zijn belangrijke onderdelen bewaard gebleven.