521947 - Nederlands Hervormde Kerk
Warmond D 4947
Herenweg 82, 2361 ET te Warmond

Complexonderdeel 1

De Nederlands Hervormde KERK is opgetrokken in rode baksteen op een T-vormige plattegrond onder een zadeldak met steekkap gedekt met gesmoorde Tuiles du Nordpannen en een achtkantige gemetslede dakruiter met een houten lantaarn en een spits met leien in maasdekking. De T-vorm wordt bepaald door de sterk risalerende middenpartij aan de voorkant (noordwest). De gevels zijn rijk gedecoreerd met gepleisterde elementen als een plint, hoeklisenen, spitsboogfriezen in de geveltoppen en cordonlijsten. Onder de gootlijst een gepleisterde sierrand. De hoeklisenen worden bekroond door obeliskvormige ornamenten. In alle gevels een regelmatige geleding met rondboogvensters voorzien van ijzeren kozijnen, roedenverdeling en tracering. Onder de vensters gepleisterde waterdorpels en een doorgetrokken cordonband en boven de vensters gepleisterde aanzet- en sluitstenen met daaromheen stuclijsten op consoles. In de geveltoppen een roosvenster met tracering en gepleisterde aanzet- en sluitstenen in een ronde stuclijst. De hoofdentree bevindt zich in de risalerende middenpartij van de voorgevel bestaande uit een dubbele houten paneeldeur onder een halfrond bovenlicht met tracering in een gepleisterde lijst. Boven de entree twee rondboogvensters en een roosvenster in de top. Aan weerszijden in het terugliggende geveldeel een rondboogvenster.

De zijgevels (noordoost en zuidwest) zijn geleed door drie vensters en een roosvenster in de geveltop.

Tegen de achtergevel (zuidoost) bevindt zich een lage platte rechthoekige aanbouw. In de noordoostelijke eindgevel van de aanbouw een houten deur onder een rondboogvormig bovenlicht, in de langsgevel twee rondboogvensters met bovenlichten. De detaillering van de gevels is gelijk aan het hoofdvolume. De vensters zijn echter niet van decoratie voorzien. Vanuit de aanbouw is een schoorsteen tegen het hoofdvolume gemetseld. Aan weerszijden van de aanbouw in het hoofdvolume een venster.

INTERIEUR. In de vrijwel rechthoekige kerkzaal bevindt zich aan de zuidoostzijde in een uitbouw met balkon een orgel uit 1842 vervaardigd door orgelmakerij N.A. Lohman en Zonen te Groningen en Gouda voor het voormalige kerkgebouw. In 1872 is het in de nieuwgebouwde kerk geplaatst evenals de inspringende balustrade. In 1962-63 werd het orgel gerestaureerd en gewijzigd door P.C. Blik uit Leiden. Het orgel heeft de traditionele structuur van een balustrade-orgel uit de eerste helft van de negentiende eeuw. Het vijfledige front met grote middentoren en lagere zijtorens hebben elk zeven pijpen en tussenvelden met vier maal acht pijpen.

Waardering

De kerk is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als representatief voorbeeld van een Nederlands Hervormde kerk met bijbehorende pastorie uit het laatste kwart van de vorige eeuw.

De kerk is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als herkenbaar typologisch voorbeeld en wegens en de Eclecticistische bouwstijl met neogotische elementen, karakteristiek voor de bouwperiode. De kerk is uitwendig gaaf in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering. Verder van belang vanwege het orgel als voorbeeld van een balustrade orgel uit de eerste helft van de negentiende eeuw.

De kerk is van stedebouwkundig belang als onderdeel van het complex en vanwege de beeldbepalende situering in de dorpskern van Warmond.

Ja Religieuze gebouwen Kerk en kerkonderdeel Kerk Nederlandse Hervormde Kerk

Wille, A. van de ; Zuid-Holland