Inleiding

Nederlands Hervormde KERK met bijbehorende PASTORIE uit 1875 en TOEGANGHEKKEN op BRUG. Het complex werd in een Eclecticistische bouwstijl met Neo-gotische elementen gebouwd naar ontwerp van de architect A. v.d. Wille. In de kerk bevindt zich een orgel dat vervaardigd is in 1842.

Omschrijving

De gebouwen staan naast elkaar iets teruggerooid van de Herenweg in een parkachtige tuin met gazon en bomen. Evenwijdig aan de Herenweg een waterpartij waarover twee bruggen met hekken toegang geven tot het terrein.

Waardering

Het kerkelijk complex is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als representatief voorbeeld van een Nederlands Hervormde kerk met bijbehorende pastorie uit het laatste kwart van de vorige eeuw.

Het kerkelijk complex is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als herkenbaar typologisch voorbeeld en de Eclecticistische bouwstijl met Neo-gotische elementen, karakteristiek voor de bouwperiode. De gebouwen zijn gaaf in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering.

Het kerkelijke complex is van stedebouwkundig belang vanwege de beeldbepalende situering in de dorpskern van Warmond.