521947 - Nederlands Hervormde Kerk
Warmond D 4947
Herenweg 84, 2361 ET te Warmond

Complexonderdeel 2

PASTORIE "De Roekenhof" is in rode baksteen over twee bouwlagen op rechthoekige plattegrond opgetrokken onder een afgeknot schilddak met gesmoorde Hollandse pannen en een ver overstekende gootlijst. De gevels zijn voorzien van gepleisterde plint, hoeklisenen en een cordonlijst tussen de begane grond en de verdieping. Verder zijn de gevels geleed door T-vensters in gepleisterde lijsten. Op de begane grond met een getoogde bovendorpel en op de verdieping recht gesloten.

De symmetrische voorgevel (noordwest) telt vijf vensterassen. De centrale vensteras risaleert, is één laag hoger opgetrokken en is geheel gepleisterd. In de middenrisaliet een dubbele paneeldeur met smeedijzeren hekwerk onder een luifel. Op de verdieping en in het hoger opgetrokken deel onder een steekkap een rondboogvenster.

Twee vensterassen in de linker zijgevel (noordoost). Op de verdieping is het rechter venster uitgevoerd als gepleisterde blinde nis. In de geveltop een rondboogvenster.

Op de begane grond in de achtergevel (zuidoost) drie terrasdeuren, een deur en een venster. De rechter zijgevel telt drie vensterassen. De middelste vensters zijn uitgevoerd als gepleisterde blinde nissen. Ook hier in de top een rondboogvenster.

Waardering

De pastorie is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als representatief voorbeeld van een Nederlands Hervormde kerk met bijbehorende pastorie uit het laatste kwart van de vorige eeuw.

De pastorie is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde wegens de bij de kerk passende Eclecticistische bouwstijl met neogotische elementen, karakteristiek voor de bouwperiode. De pastorie is uitwendig gaaf in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering.

De pastorie is van stedebouwkundig belang als onderdeel van het complex en vanwege de beeldbepalende situering in de dorpskern van Warmond.

Ja Religieuze gebouwen Kerkelijke dienstwoning Pastorie(F)

Onbekend ; Zuid-Holland