Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
521958
Complexnummer
521956 - Watersportvereniging
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82910/198
Kadastrale aanduiding
Warmond B 348
Sweilandpolder 8, 2362 AG te Warmond

Omschrijving

Complexonderdeel 2

De koepel van de SOCIËTEIT is in baksteen opgetrokken op een twaalfzijdige plattegrond onder een twaalfzijdig rietgedekt tentdak. De top van het dak is opgelicht en er zijn tienruits vensters tussen geplaatst, waardoor een lichthuis is ontstaan. In 1997 zijn de oorspronkelijk stalen kozijnen met stalen roeden vervangen door aluminium kozijnen met dubbele beglazingen en roeden tussen de glasplaten. Loodslabben onder de vensters.

De bakstenen gevel is witgeverfd met een zwartgeverfde plint. Iedere zijde van de koepel wordt grotendeels in beslag genomen door grote zesendertigruits vensters. Boven de vensters lateibalken, zwart geglazuurde waterdorpels eronder. Aan weerszijden van de vensters geometrisch siermetselwerk. In de koepel bevindt zich onder het grote lichthuis een spinvormige houten spant, bestaande uit twaalf ribben.

Waardering

De sociëteit is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als uitdrukking van de ontwikkeling van het toerisme rond de Kagerplassen in de jaren twintig van de twintigste eeuw.

De sociëteit van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als zeldzaam voorbeeld van een starttoren met een voor de interbellum-periode karakteristiek vormgegeven koepel.

In stedebouwkundig opzicht is de sociëteit van algemeen belang vanwege de ruimtelijke en functionele relatie met de starttoren en de siervaas. Bovendien is de sociëteit beeldbepalend gesitueerd aan de Kager plassen.

De starttoren, sociëteit en bloembak zijn in hoge mate gaaf.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 521956. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Sport, recreatie, vereniging en horeca Vergadering en vereniging Sociëteit

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1932
1932
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Interbellum-architectuur
stijlzuiver

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Elout, M.Th. ; Zuid-Holland
architect / bouwkundige / constructeur