Inleiding

Tot het complex van de Kaagsociëteit, een zeilvereniging behoren een starttoren (SPORTGEBOUW), SOCIËTEIT en een BLOEMBAK. De sociëteit en starttoren zijn ontworpen in typische Interbellum vormgeving. De starttoren werd in 1921 ontworpen door de architect M.Th. Elout en functioneerde als commandotoren tijdens zeilwedstrijden. De wijzerplaat op de starttoren is in 1988 gerenoveerd. De stalen trap tegen de zuidoostelijke gevel vervangt de oorspronkelijke trap en is voor de bescherming van ondergeschikt belang.

De sociëteit is gevestigd in een koepelvormig gebouw uit 1932 dat is verbonden met een oudere boerderij. De boerderij en alle verbindingen tussen de boerderij en de koepel zijn voor de bescherming van ondergeschikt belang. De bloembak is als gedenkteken ter gelegenheid van de oprichting van de Kaagsociëteit in 1917 neergezet door de commissie van beheer van de jachthaven.

Omschrijving

De starttoren staat aan de waterkant op een kleine landtong in de Zweilander polder aan het eind van de Zijldijk, aan de overkant van het water. Zuidelijk van de toren staat het sociëteitsgebouw. De bloembak staat westelijk van het sociëteitsgebouw, tussen het pand en de waterkant.

Waardering

Het complex met de starttoren, sociëteit en bloembak is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als uitdrukking van de ontwikkeling van het toerisme rond de Kagerplassen in de jaren twintig van de twintigste eeuw.

Het complex van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als zeldzaam voorbeeld van een zorgvuldig gedetailleerde starttoren met een, voor de interbellum-periode karakteristiek vormgegeven koepel.

In stedebouwkundig opzicht is het complex van algemeen belang vanwege de beeldbepalende ligging aan de Kagerplassen en de onderlinge relatie van de starttoren, sociëteit en siervaas.

De starttoren, sociëteit en bloembak zijn in hoge mate gaaf.