Varik E 756
Waalbandijk 88, 4063 CC te Heesselt

Omschrijving

Driebeukige VLOEDSCHUUR op rechthoekige plattegrond bestaande uit een boouwlaag afgesloten door een met riet gedekt afgewolfd zadeldak met afsteek. De gevels van de VLOEDSCHUUR (2) zijn opgetrokken in kruisverband. De vloedschuur bevindt zich op een terp. Onder de vloedschuur bevindt zich een aardappelkelder.

Centraal in de VOORGEVEL (zuidgevel) bevindt zich een dubbel rondboogvormig geklampt luik aan weerszijden geflankeerd door een segmentboogvormig negen-ruits stalraam met ijzeren roedenverdeling. De ankers in de verdiepingsvloer geven het jaartal 1841 weer. In de geveltop van de afgewolfde topgevel met vlechtingen bevindt zich een rechthoekige muuropening afgesloten door een luik.

In de LINKERZIJGEVEL bevinden zich drie regelmatig verdeelde kleine, rechthoekige muuropeningen. In het dakvlak bevindt zich een oorspronkelijk twee-ruits dakraam.

Centraal op de begane grond in de ACHTERGEVEL bevindt zich een dubbele, deelbare, rechthoekige deur onder de houten afsteek. Uiterst links en rechts in de gevel bevindt zich een rechthoekige, geklampte naar buitenslaande deur aan de boven- en onderzijde afgesloten door een rollaag.

Links in de RECHTERZIJGEVEL bevindt zich een licht risalerende ingangspartij met topgevel afgesloten door een hardstenen afdekplaat. De risalerende ingangspartij bestaat uit een segmentboogvormige geklampte kraalschroten deur, aan de bovenzijde afgesloten door een rollaag. De deur geeft toegang tot de aardappelkelder. Rechts van de risaliet bevindt zich een enkelruits raam.

Het INTERIEUR van de vloedschuur met middenlangsdeel bevindt zich nog in oorspronkelijke staat met onder meer vijf ankerbalkgebinten, slieten met aan één van de dekbalken een aandrijfas met drijfriemen. In de linkerbeuk bevinden zich de overblijfselen van de paardenstal. De vloer bestaat uit houten planken direct op het zand gelegen.

VLOEDSCHUUR (2) van omstreeks 1841 gelegen aan de noordzijde van de Waalbandijk te Heesselt.

- Van architectuurhistorische waarde als zeldzaam voorbeeld van een met riet gedekte vloedschuur met middenlangsdeel in oorspronkelijk staat bewaard gebleven.

- Van stedenbouwkundige waarde als onderdeel van het boerderijcomplex, gesitueerd aan op een verhoogd stuk land aan de voet van de dijk.

- Van cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een type vloedschuur van belang voor de ontwikkeling van de vloedschuren in Nederland.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Vloedschuur