Varik E 756
Tegenover Kerklaan 16, 4063 CV te Heesselt

Omschrijving

Twee vijfroedige, vrijstaande SCHUURBERGEN (3) van het TYPE HOOIBERG MET POR IN HET MIDDEN, die onderdeel uitmaken van het boerderijcomplex aan de Kerklaan /Waalbandijk in Heesselt in de gemeente Neerijnen. De houten wanden van de schuurbergen zijn opgetrokken op een voetmuur, dat bij de meest westelijk gelegen schuurberg gepleisterd is. Op het bakstenen fundament bevindt zich de houten opbouw bestaande uit horizontale, houten, gerabatte delen. In de houten gevels bevinden zich één of twee vierkante vier-ruits ramen en een deur aan de voorzijde. Op de hoeken bevindt zich steeds een houten roede waaraan het vijfzijdige met riet gedekt tentdak bevestigd is. Beide tentdaken zijn verankerd door middel van een verstek van ijzer met een zinken nokafsluiting. Op de ronde, bakstenen por komen de slieten/ latten bijeen. De por van de linker hooiberg is iets conisch met een diameter van 1.20m. Deze hooiberg heeft aan de oostzijde een houten aanbouw met voetmuur bestaande uit gerabatte delen, afgesloten door een lessenaarsdak gedekt met gesmoorde, gegolfde Friese pannen. De meest noordelijk gelegen hooiberg is voorzien van een uitbouw bestaande uit verticale, houten delen. In een plank bevindt zich het jaartal 1879.

Waardering

Twee vijfroedige, vrijstaande SCHUURBERGEN (3) van het type HOOIBERG MET POR IN HET MIDDEN die onderdeel uitmaken van het boerderijcomplex aan de Kerklaan /Waalbandijk in Heesselt in de gemeente Neerijnen.

- Van architectuurhistorische waarde als goed, gaaf en zeldzaam voorbeeld van twee vijfroedige schuurbergen opgetrokken in gerabatte delen met een centrale por en een rieten dak.

- Van stedenbouwkundige waarde vanwege de beeldbepalende ligging, als onderdeel van een complex aan de noordzijde van de dijk te Heesselt.

- Van cultuurhistorische waarde als voorbeeld van het zeldzame type schuurberg van belang als onderdeel van een boerderijcomplex en voor de ontwikkeling van hooibergen in Nederland.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Schuurberg