Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
522031
Complexnummer
522030 - -
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82956/185
Kadastrale aanduiding
Varik D 1672
Gerestraat 47, 4063 CP te Heesselt

Omschrijving

Omschrijving

T-BOERDERIJ. De vrijstaande boerderij bestaat uit een voorhuis op rechthoekige plattegrond opgebouwd uit twee bouwlagen afgesloten door een met riet gedekt schilddak met op de beide nokeinden een vierkante bakstenen schoorsteenschacht. Het voorhuis is vijf vensterassen breed en vier assen diep. Het voorhuis wordt gevolgd door het met riet gedekte achterhuis met afsteek.

De gevels met gepleisterde plint zijn opgetrokken in bruinrode baksteen in kruisverband. De vensteropeningen in het voorhuis worden aan de onderzijde afgesloten door een natuurstenen lekdorpel, aan de bovenzijde door een segmentboog. De symmetrische VOORGEVEL (noordwestgevel) met gepleisterde plint is vijf vensterassen breed met een risalerende middenas aan weerszijden geflankeerd door een hoekliseen. In de rechter hoekliseen bevindt zich een inlegsteen met daarop de tekst `A.M.S.L. van WAARDEN/ 1871'. De ingangspartij bevindt zich in de middenas bestaande uit een natuurstenen bordestrap, een dubbele, geprofileerde paneeldeur en een enkelruits segmentboogvormig bovenlicht. Op de verdieping bevindt zich een vensteropening aan de onderzijde afgesloten door een sierlijst. De sierlijst bestaat uit twee hardstenen dorpels waartussen een rode terra-cotta tandlijst. De middenas eindigt in een topgevel met achterliggen aangekapt zadeldak. De linkertravee bestaat uit twee identieke vensterassen met op de begane grond een segmentboogvormig, zes-ruits schuifraam en op de verdieping een segmentboogvormig, twee-ruits raam. De onderdorpels van de vensters op de begane grond zijn doorgetrokken over de hele travee. Uiterst links wordt de travee afgesloten door een hoekliseen, dat aan de bovenzijde overgaat in een uitgemetseld, bakstenen fries. De onderzijde van het fries bestaat uit schouderboogvormige rollagen die tussen de assen samen komen in een terra-cotta/bakstenen console. De rechtertravee is het spiegelbeeld van de linkertravee.

De LINKERZIJGEVEL (noordoostgevel) bestaat uit de zijgevel van het achter- en voorhuis. In de zijgevel met gepleisterde plint van het achterhuis bevindt zich een aantal stalramen. Uiterst rechts in de zijgevel van het achterhuis bevindt zich een later aangebrachte keuken. De zijgevel met gepleisterde plint van het voorhuis bestaat uit twee identieke traveeën. De linkertravee bestaat uit twee vensterassen identiek aan de linkertravee in de voorgevel. De traveeën worden van elkaar gescheiden door een bakstenen pilaster. Centraal in de symmetrische ACHTERGEVEL (zuidoostgevel) bevindt zich een dubbele, korfboogvormige deeldeur. Boven de deeldeuren bevindt zich een afsteek aan de onderzijde afgesloten door een rollaag. Uiterst links en rechts van de deeldeuren bevindt zich een korfboogvormige, geklampte staldeur. De RECHTERZIJGEVEL (zuidwestgevel) bestaat uit de zijgevel van het voor- en achterhuis. De zijgevel van het voorhuis bestaat uit twee traveeën. In de linkertravee bevindt zich in de gepleisterde plint een twee-ruits kelderlicht met op de begane grond één zesruits schuifraam. Op de verdieping bevinden zich links een blind venster en rechts een twee-ruits raam. Op de begane grond van de rechtertravee bevindt zich een twee-ruits kelderlicht, twee zes-ruits schuiframen op de begane grond en op de verdieping links een twee-ruits raam, rechts een blind venster. Uiterst links in de gevel van het achterhuis bevindt zich een oorspronkelijk zes-ruits schuifraam met aan de rechterzijde daarvan een deur met meerruits bovenlicht. In het overige deel van de gevel bevinden zich kleine vierkante stalramen met aan één zijde een klein, geklampt luik.

Het INTERIEUR van het voor- en achterhuis is grotendeels in oorspronkelijke staat bewaard gebleven met onder meer een aantal rijk uitgevoerde schoorsteenmantels, een heerd met schildpadtegels, gehoute paneeldeuren, vloer van zwarte Namense tegels en balkenplafonds. Twee van de schoorsteenmantels zijn uitgevoerd in hout met rijk houtsnijwerk met tegelwerk tegen de achterwand. Een oorspronkelijke trappartij in de hal geeft toegang tot de verdieping. De driebeukige deel bestaat uit ankerbalkgebinten met een voormalige paardenstal.

Waardering

T-BOERDERIJ bestaande uit een voor- en achterhuis met middenlangsdeel en afsteek uit het einde van de negentiende eeuw.

- Van architectuurhistorische waarde als goed en gaaf voorbeeld van een Betuwse T-boerderij met afsteek met oorspronkelijk in- en exterieur als onderdeel van een boerderijcomplex.

- Van stedenbouwkundige waarde vanwege de beeldbepalende ligging van de boerderij, als onderdeel van een boerderijcomplex, aan de dijk te Heesselt.

- Van cultuurhistorische waarde als goed voorbeeld van het type T-boerderij met afsteek van belang voor de ontwikkeling van boerderijen in Nederland.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 522030. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Boerderij(M1)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1871
1871
exact

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) T-huisboerderij

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing