Inleiding

BOERDERIJCOMPLEX bestaande uit een T-BOERDERIJ, een KOETSHUIS met SCHUUR (2) en een WATERPUT (3), in zijn huidige vorm grotendeels daterend uit het einde van de negentiende eeuw.

Het complex is gelegen aan de zuidoost-zijde van de Gerestraat aan de rand van de bebouwde kom van Heesselt. Aan de zuidzijde wordt het begrensd door de Waalbandijk. Ten zuiden van de vrijstaande T-boerderij bevindt zich het koetshuis dwars geplaatst op een schuur. Boerderij en koetshuis met schuur zijn met riet gedekt en hebben boven de achtergevel een afsteek. In het koetshuis bevond zich voorheen de wasserij; de schuur was oorspronkelijk in gebruik voor het stallen van varkens, koeien en kippen. Ten westen van het koetshuis bevindt zich een waterput. De putgalg/haal is bewaard gebleven in het koetshuis.

De erfaanleg wordt met name bepaald door vier kastanjebomen aan de noordwest-zijde en drie aan de zuidzijde van de T-boerderij. Aan de zuidoostzijde van de boerderij met koetshuis bevinden zich fruitbomen tot aan de dijk.

Waardering

BOERDERIJCOMPLEX bestaande uit een T-BOERDERIJ (1), een KOETSHUIS met SCHUUR (2) en een WATERPUT (3) in zijn huidige vorm grotendeels daterend uit het einde van de negentiende eeuw.

- Van architectuurhistorische waarde als goed en gaaf voorbeeld van een Betuws boerderijcomplex bestaande uit een met riet gedekte T-boerderij met afsteek, een met riet gedekt koetshuis met schuur en afsteek en een waterput.

- Van stedenbouwkundige waarde vanwege de ensemblewaarde van de verschillende onderdelen van het boerderijcomplex. Het beeldbepalende complex wordt aan de zuidzijde begrensd door de dijk in Heesselt, aan de noordwestzijde door kastanjebomen.

- Van cultuurhistorische waarde als goed en gaaf voorbeeld van het type Betuws boerderijcomplex van belang voor de ontwikkeling van de boerderijtypen in Nederland.