Gerestraat 49, 4063 CP te Heesselt

Omschrijving

Omschrijving KOETSHUIS met SCHUUR. Het koetshuis heeft een rechthoekige plattegrond en bestaat uit een bouwlaag met een zolder, afgesloten door een met riet gedekt zadeldak. Het is dwars geplaatst ten opzichte van de achterliggende schuur. De driebeukige schuur met afsteek wordt afgesloten door een aangekapt met riet gedekt schilddak. De gevels met gepleisterde plint zijn opgetrokken in roodbruine baksteen in kruisverband.

Centraal in de VOORGEVEL (noordwestgevel) bevindt zich een dubbele, segmentboogvormige geklampte deur, afgesloten door een segmentboog met gepleisterde sluitsteen. Aan weerszijden van de deur bevindt zich een ijzeren stalraam met decoratieve roedenverdeling afgesloten door een segmentboog. Bovenaan de gevel bevinden zich in een horizontale lijn vier regelmatig verdeelde rozet-ankers.

De LINKERZIJGEVEL bestaat uit de zijgevel van de schuur en de zijgevel van het koetshuis. In de zijgevel van de schuur bevindt zich een aantal vierkante muuropeningen. Uiterst rechts risaleert de zijgevel van het koetshuis. Op de begane grond bevindt zich een nieuwe deur afgesloten door een strek met ter hoogte van de zolder een rechthoekig, geklampt luik. Aan weerszijden van de onderdorpel van het luik bevindt zich een rozet-anker met in de geveltop van de tuitgevel nogmaals drie. De tuitgevel wordt afgesloten door een dekplaat. Achter de tuit bevindt zich op de nok een bakstenen schoorsteenschacht.

Centraal op de begane grond in de ACHTERGEVEL bevindt zich een rechthoekige, deelbare, dubbele, geklampte deur onder de met riet gedekte, houten afsteek. Uiterst links en rechts in de gevel bevindt zich een rechthoekige, geklampte naar buitenslaande staldeur aan de bovenzijde afgesloten door een rollaag.

Links in de RECHTERZIJGEVEL bevindt zich de blinde tuitgevel van het koetshuis. In de gevel van het achterhuis bevindt zich een aantal vierkante vensters met luiken.

Het INTERIEUR van het koetshuis met schuur bevindt zich nog in oorspronkelijke staat. Links in de schuur met ankerbalkgebinten bevindt zich onder meer de varkensstal, rechts de koeienstal. Een dichtgemetselde kleine opening linksboven in de achtergevel herinnert nog aan het kippenhok.

Waardering

KOETSHUIS met SCHUUR (2) in huidige vorm grotendeels daterend uit het einde van de negentiende eeuw.

- Van architectuurhistorische waarde als goed en gaaf voorbeeld van een met riet gedekt koetshuis met schuur, dat in oorspronkelijk staat bewaard is gebleven.

- Van stedenbouwkundige waarde vanwege de beeldbepalende ligging van het koetshuis met schuur aan de voet van de dijk. Als onderdeel van het complex is de ensemblewaarde van toepassing.

- Van cultuurhistorische waarde als typologisch voorbeeld van een koetshuis met schuur en afsteek, als onderdeel van een boerderijcomplex.

Nee Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Opslag Koetshuis (G)
Nee Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Schuur(M)