522146 - Meelfabriek De Sleutels
BY Meelfabriekplein 39, Leiden

Inleiding

SILO, onderdeel uitmakend van het complex meelfabriek 'De Sleutels'. De silo is gesitueerd aan de oostzijde van het fabrieksterrein met de overhoeks geplaatste witgepleisterde frontzijde direct grenzend aan de gracht. Het op een nagenoeg rechthoekige plattegrond in gewapend beton opgetrokken gebouw heeft door de amovering van een naastgelegen fabrieksgebouw aan de noordzijde een vrijliggende met betonplaten dichtgezette langsgevel. Het gebouw geldt als het eerste betonnen silogebouw in ons land.

Omschrijving

De zeven bouwlagen tellende silo bevat als dakbeëindiging een over de lengte-as uitstrekkende dakopbouw met aan weerszijden een lager lessenaarsdak. De gevel wordt vanaf de derde bouwlaag door lisenen geleed en in vijf naar het midden toe in hoogte opklimmende spaarvelden onderverdeeld. Alleen in de twee rechter spaarvelden komen per bouwlaag twee getoogde vensters voor waarbij de linker met gietijzeren, door roeden gedeelde ramen zijn bezet en rechts onder de zich in de top bevindende hijsbalk, hijsluiken bevat onder een bovenlicht. In de centrale middenas komt in de geveltop nog een kleinere variant van het genoemde raamtype voor. Het samengestelde dak sluit als vorm aan bij de als een soort tuitgevel afgesloten gevel. De tuitgevel bezit ezelsruggen ter plaatse van de evenwijdig aan de daklijnen gestelde delen alsook op de de hoeken flankerende opzetstukken. Begane gronds bevindt zich links een dichtgezette deuropening. Het silogedeelte heeft een cellendek en een grote ruimte onder de trechters, zoals alleen bij de vroege silogebouwen wordt aangetroffen. In het exterieur komt in het rechter spaarveld van de frontzijde in de vijfde bouwlaag een bewaard gebleven graanzuiger voor.

Waardering

Silo, van algemeen belang als historisch-functioneel onderdeel van het complex Meelfabriek 'De Sleutels' en van architectuur- en cultuurhistorische waarde als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een voor een silo opmerkelijk gedetailleerde en in hoofdvorm en materiaalgebruik, als voorbeeld van een inmiddels zeldzaam gebouw uit de pioniersfase van de gewapend betonconstructie. Van situationele waarde vanwege zijn markante ligging aan de stadsgracht. Van ensemblewaarde in relatie met de overige complexonderdelen van de meelfabriek.

Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Opslag Silo