522146 - Meelfabriek De Sleutels
Meelfabriekplein 11, 2312 LK te Leiden
Meelfabriekplein 9, 2312 LK te Leiden
Meelfabriekplein 17, 2312 LK te Leiden
Meelfabriekplein 19, 2312 LK te Leiden
Meelfabriekplein 29, 2312 LK te Leiden

Inleiding

MEELPAKHUIS, onderdeel uitmakend van het complex meelfabriek 'De Sleutels', gebouwd in 1937. Het meelpakhuis is uitgevoerd in een functionalistische bouwtrant, naar ontwerp van B. Buurman. Het gebouw grenst met een langs- en eindgevel direct aan de stadsgracht en vult de hoek in van het bastion. Het is alleen met een deel van de noordwest gevel verbonden met de geclusterde bebouwing aan deze oostzijde van het fabrieksterrein.

Omschrijving

Het meelpakhuis, op rechthoekige plattegrond, bestaand uit een betonskelet en gele bakstenen gevels (Vlaams verband), bezit onder een omlopende betonnen luifel ter hoogte van de eerste verdiepingsvloer enkele muuropeningen, (waarin thans ijzeren rolluiken) onder door roeden ingedeelde bovenlichten. Achtzijdige paddestoel-kolommen begane gronds half in de gevels geplaatst, dragen de betonnen verdiepingvloeren van het zeven bouwlagen tellende fabriekspand. De vensters boven de luifel zijn veelal vierruits ramen onder een kunststenen overstek. Op het platte dak bevindt zich op de naar het zuiden gerichte hoek, een transparante dakopbouw. De zeven traveeën tellende voorgevel aan de stadsgracht wordt gekenmerkt door geheel links en rechts een over alle verdiepingen doorlopende vensterstrook, met in de verdieping boven de luifel enkele kleine rondvensters en onder de dakrand vijf ramen. De in opzet identieke eindgevels bevatten begane gronds vier traveeën, deels met rolluiken ingevuld. Boven de luifel bevat elke eindgevel twee vensterassen, die de middenas van de gevel flankeren. Tegen de langsgevel die naar het binnenterrein is gekeerd, wordt de linkerzijde gedeeltelijk door een onder een scherpe hoek geplaatste silo in beslag genomen. Begane gronds komen vier openingen voor en in bedoelde hoek een uit 1954 daterend uitgebouwd kantoortje. De gevel bevat boven de luifel zes vensterassen met ramen, waarvan een vensteras bestaat uit een over alle verdiepingen doorlopende vensterstrook en waarboven een hijsbalk is opgenomen. Het interieur bevat paddestoel-kolommen die in de drie bovenste bouwlagen een geringere diameter bezitten. Begane gronds wordt het interieur in beslag genomen door vier gescheiden laadruimten ten behoeve van bulkverlading. Op de verdieping komt nog een dubbele spiraalvormige sul voor ten behoeve van het verticale transport van stukgoed in het gebouw. Voorts een houten lift gevat in een betonnen schacht, alsook verticale transportbanden met schoepen.

Waardering

Meelpakhuis (1937), van algemeen belang als historisch-functioneel onderdeel van het complex Meelfabriek 'De Sleutels' en van architectuur- en cultuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een fabrieksgebouw in functionalistische bouwtrant met toegepaste betonconstructie van paddestoelkolommen. Van situationele waarde vanwege zijn markante ligging aan de stadsgracht. Van ensemblewaarde in relatie met de overige complexonderdelen van de meelfabriek.

Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Opslag Meelpakhuis

Buurman, B. ; Zuid-Holland