Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
522149
Complexnummer
522146 - Meelfabriek De Sleutels
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82982/147
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Leiden C 2504
Leiden C 2503
Maalderijstraat 3 T, 2312 WW te Leiden
Maalderijstraat 3, 2312 WW te Leiden

Omschrijving

Inleiding

SCHOONMAKERIJ, onderdeel uitmakend van het complex meelfabriek 'De Sleutels', gebouwd in 1937, in een bouwtrant met kenmerken van het Nieuwe Bouwen en Zakelijk -Expressionisme. De schoonmakerij is gesitueerd aan de fabrieksstraat op het midden van het fabrieksterrein en ligt met de eindgevels ingeklemd tussen aangrenzende gebouwen. De schoonmakerij bezit een rechthoekig grondplan en is begane gronds in rode baksteen en naar boven in gele baksteen (noords verband) opgetrokken.

Omschrijving

De westgevel wordt gekenmerkt door lintvensters, bestaande uit door stalen roeden ingedeelde ramen met boven geschakelde kantelende delen en hijsluiken in staal en glas, gevat tussen een doorlopende kunststenen dorpel en overstek. De tweede bouwlaag wijkt als enige van de acht in hoogte af. Geheel links op de scheidingslijn met het ketelhuis komt over alle verdiepingen een uitgemetseld kanaal voor. De sinds sloop van een naastgelegen gebouw deels vrijliggende oostgevel heeft een betonnen klampmuur. Het interieur bestaat uit een volledig vrijdragend gewapend betonskelet en is voorzien van houten vloerdelen.

Waardering

Schoonmakerij (1937), van algemeen belang als historisch-functioneel onderdeel van het complex Meelfabriek 'De Sleutels' en van architectuur- en cultuurhistorische waarde als redelijk gaaf voorbeeld van een fabrieksgebouw met kenmerken van onder meer het Nieuwe Bouwen en Zakelijk-Expressionisme alsmede vanwege de voor die tijd nog weinig in fabrieksgebouwen toegepaste betonskelet. Van ensemblewaarde in relatie met de overige complexonderdelen van de meelfabriek.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 522146. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Industrie Schoonmakerij

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1937
1937
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Functionalisme
invloeden

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Mulder, W.C. ; Zuid-Holland
architect / bouwkundige / constructeur