522146 - Meelfabriek De Sleutels
Meelfabriekplein 39 T 1, Leiden
Meelfabriekplein 39 T 2, Leiden
Maalderijstraat 1, 2312 WW te Leiden
Meelfabriekplein 39, 2312 LK te Leiden

Inleiding

SILO, onderdeel uitmakend van het complex meelfabriek 'De Sleutels', gebouwd in 1938. De silo, aan drie zijden ingesloten, is gesitueerd aan de zuidzijde van de geclusterde gebouwen.

Omschrijving

Begane gronds komen in de zuidelijke langsgevel enkele openingen voor die afwisselend zijn ingevuld met een rolluik of venster en geplaatst zijn onder een over de drie naast elkaar gelegen gebouwen zich voortzettende moderne luifel. De gevel erboven wordt gekenmerkt door een met profiel bouwplaten beklede zijde die tevens de scheidingswand van het naastgelegen gebouw maskeren. Op het door een railing begrensde dak bevindt zich een dakopbouw voornamelijk bestaande uit glas die zich over de drie naast elkaar gelegen gebouwen uitstrekt. Het interieur bevat een betonnen cellenstructuur met trechters op de begane grond.

Waardering

Silo (1938), van algemeen belang als historisch functioneel onderdeel van het complex Meelfabriek 'De Sleutels' en vanwege cultuurhistorische waarde vanwege zijn bestemming welke is verbonden met een ontwikkeling in de geschiedenis van de meelindustrie vanaf eind 19de eeuw. Van stedenbouwkundige waarde vanwege de markante ligging op het fabrieksterrein, dat bovendien als 'landmark' in de omgeving een beeldbepalende rol speelt. Van ensemblewaarde in relatie met de overige complexonderdelen van de meelfabriek.

Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Opslag Silo