522146 - Meelfabriek De Sleutels
Meelfabriekplein 1, 2312 LK te Leiden

Inleiding

RIJWIELSTALLING met GARAGE, onderdeel uitmakend van het complex meelfabriek 'De Sleutels', gebouwd in 1940, uitgevoerd in een door het Zakelijk Expressionisme beïnvloede stijl door architect B. Buurman en vormt een architectonisch geheel met het tegenover gelegen kantoorgebouw annex dienstwoning. Het eenlaags pand is gesitueerd aan de zuidoostzijde nabij de toegang van het fabrieksterrein, aan de toerit van een brug over de stadsgracht en is daar uitgelegd op een samengestelde plattegrond, opgetrokken in baksteen (Noords verband).

Omschrijving

De gevels zijn boven het in rode baksteen uitgevoerde trasraam in gele baksteen gemetseld. De stalen (lint)vensters bestaan veelal uit geschakelde, meerruits ramen met in het midden geplaatste dubbele verticale roeden. Het type raam komt ook in het kantoorgebouw/dienstwoning voor. Alleen aan de westzijde (ingang) komen afwijkende, maar met dezelfde dubbele roeden voorziene ramen als elders voor. Deze vensters zijn van een staand formaat en bevatten een meerruits raam met een als klapraam uitgevoerd bovenlicht. Alle vensters zijn gevat tussen een doorlopende kunststenen latei en afzonderlijke vensterdorpels. Als voorgevel wordt de straatzijde beschouwd. Deze van een lang en kort lintvenster voorziene gevel, heeft zich aan de bocht van de straat aangepast en wijkt links, nabij de toegang tot het terrein, even terug. De linker, symmetrisch ingedeelde zijgevel, bevat het van de weg afgekeerde centraal geplaatste, uitgebouwd portiershokje temidden van de twee entrees tot de rijwielstalling. De beide entrees worden ter weerszijden door een venster geflankeerd. De achtergevel is gekeerd naar het binnenterrein van het fabriekscomplex en wijkt aan de linkerzijde terug. Hierin is onder het lintvenster een (dichtgezette) vleugeldeur aanwezig. De korte gevel van de uitbouw die haaks is geplaatst, bevat enkel een kort lintvenster. Het rechterdeel van de uitspringende gevel wordt ingenomen door drie naast elkaar geplaatste, van ruitjes voorziene garagedeuren. Geheel rechts komt een lintvenster voor. De linker zijgevel van de rijwielstalling grenst aan de stadsgracht en bestaat uit twee onder een stompe hoek samenkomende zijden waarin in elke zijde een klein rondvenster met dubbele verticale roeden. Het interieur is niet meer oorspronkelijk, door de plaatsing van enkele tussenwanden. De hal bezit een door betonbalken in vier traveeën onderverdeelde ruimte en een ingangsportaal met vergroot portiershok.

Waardering

Rijwielstalling met garage (1940), van algemeen belang als historisch functioneel onderdeel van het complex Meelfabriek 'De Sleutels' en vanwege de architectuur- en cultuurhistorische waarde als gaaf bewaard voorbeeld van een fietsenstalling in een goed geproportioneerde, aan het Zakelijk Expressionisme verwante, bouwstijl. Van stedenbouwkundige waarde vanwege de functionele en markante ligging ten opzichte van toegang en fabrieksgebouwen. Van ensemblewaarde in relatie met de overige complexonderdelen van de meelfabriek. Van belang als onderdeel van het oeuvre van de architect B. Buurman.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Industrie rijwielstalling en garage

Buurman, B. ; Zuid-Holland