's-Hertogenbosch S 909
Vughterweg 80, 5211 CM te 's-Hertogenbosch

Inleiding

Benzinestation, gesitueerd aan de westzijde van de uitvalsweg van 's-Hertogenbosch naar het zuiden, richting Vught. Het benzinestation is in hoofdopzet symmetrisch en dateert uit 1933; het werd opgetrokken in baksteen, gewapend beton, glas en staal naar ontwerp van architect A.V.J.M. Meylink (1896-1977). Als opdrachtgever fungeerde aardoliemaatschappij Shell, later was het benzinestation in gebruik bij aardoliemaatschappij Q8.

Omschrijving

Platgedekt, onderkelderd benzinestation, voorzien van doorrit, wachtruimte en bedieningsruimte op de begane grond en een woning met balkon en omloop op de verdieping. De draagconstructie is uitgevoerd in gewapend beton en bestaat uit vier achtzijdige kolommen die de zogeheten paddestoelvloer van de verdieping dragen. Het benzinestation heeft aan de straatzijde (oost) een doorrit tussen de vier kolommen die op twee pompeilanden staan, de verdiepingsvloer fungeert hier tevens als luifel. De twee halfrond beëindigde pompeilanden zijn beide afgezet met hoekijzers (als opsluitbanden) en belegd met vierkante, dubbelhard gebakken tegeltjes. Meer naar de Bosscheweg bevinden zich nog twee identiek uitgevoerde pompeilanden. Waar de begane grond wegens de afwikkeling van de cliëntèle een open karakter bezit, vertoont de verdieping een geslotener aanzien. Een stalen wenteltrap tegen de noordgevel verbindt de begane grond met de verdieping. De dakranden hebben alom een ruim overstek. De binnenwanden zijn op beide bouwlagen van baksteen, de vensters en deuren zijn voorzien van stalen kozijnen en ramen. In 1950 is de wachtruimte op de begane grond verbouwd tot snackbar, hetgeen enkele kleine interne wijzigingen tot gevolg had.

Waardering

Het benzinestation uit 1933 aan de Bosscheweg 1 te 's-Hertogenbosch naar ontwerp van architect A.V. J.M. Meylink bezit algemeen belang op basis van:

- de hoge mate van ouderdom;

- de hoge mate van zeldzaamheid;

- de hoge mate van gaafheid;

- de architectuurhistorische betekenis, als karakteristiek voorbeeld van het Nieuwe Bouwen ;

- de bouwhistorische waarde, met name wegens toepassing van gewapend beton, glas en staal, met een markante verschijningsvorm als resultaat;

- de vooruitgangsidee die in het geavanceerde ontwerp besloten ligt en als symbolisch voor de periode van het beginnend automobilisme in de eerste helft van de 20ste eeuw kan worden aangemerkt;

- de situering terzijde van de weg 's-Hertogenbosch - Vught als gevolg waarvan de historische belevings- en herkenningswaarden behouden zijn gebleven, mede dankzij een aanzienlijk deel van de boombeplanting langs het oude tracé.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Nijverheid Benzinestation

Boerderijen, molens en bedrijven Nijverheid