522189 - Kerk O.L.Vr. Geboorte en pastorie
Ohe en Laak B 1213
Kerkstraat 4, 6109 AM te Ohé en Laak

Inleiding

De pastorie aan de Kerkstraat te Ohé en Laak is in 1909 naar een ontwerp van bouwkundige Piet Coenen uit Roggel gebouwd in NEGENTIENDE EEUWS TRADITIONELE STIJL.

Het pand ligt in een landelijke omgeving aan de rand van de Maasplassen en is omgeven door een zeer ruime tuinaanleg.

De pastorie werd op korte afstand van de negentiende-eeuwse kerk van O.L. Vrouw Geboorte gebouwd. Op het plein bij de pastorie staat een zandstenen H. Hartbeeld. De kerk, de pastorie, en de beelden bij de kerk en de pastorie worden als een complex voor bescherming voorgedragen.

Omschrijving

De PASTORIE kent een rechthoekige plattegrond in drie bouwlagen onder een zadeldak met geglazuurde tuiles du Nord. Op het dak bevinden zich twee schoorstenen waarop intern vier rookkanalen zijn aangesloten. Het dak is afgewerkt met een houten daklijst. Het pand heeft een opstand in bruine en rode baksteen in kruisverband en wordt omgeven door een risalerende plint met gepleisterde imitatietegels. Het gebruikte materiaal is baksteen in diverse kleuren. Onder de dakrand bevindt zich decoratief metselwerk in drie tinten baksteen.

In de gevels bevinden zich, tenzij anders aangegeven, segmentboogvormige rechthoekige houten gelede vensters met bovenlichten. Deze bovenlichten zijn geleed bij de vensters in de eerste bouwlaag. Alle vensters kennen omlijstingen van ronde profiel bakstenen, hebben keramische decoraties in de vulstukken en natuurstenen dorpels. De segmentbogen van de vensters bevatten drie tinten baksteen in het metselwerk. Het pand heeft geen vloerankers in de gevels.

De VOORGEVEL kent een symmetrische indeling met vooruitspringende hoekdelen. De verhoogde segmentboogvormige entree met omlijsting van profielstenen is centraal geplaatst, ligt terug en is te bereiken middels een bordes van vijf natuurstenen treden. De rechthoekige houten deur bevat een loketvenster met smeedijzeren rooster alsmede een geleed bovenlicht en keramische decoratie in het vulstuk. Links van de voordeur net boven de plint is een gevelsteen ingemetseld met de tekst "Ludovicus Soons 1909". Links en rechts van de entree is een venster geplaatst. In de tweede bouwlaag drie vensters. In de eerste en tweede bouwlaag steeds drie horizontale banden van gele baksteen.

De RECHTERZIJGEVEL heeft eveneens vooruitspringende hoekdelen en decoratief metselwerk onder de dakrand. Aan de zijgevel is een plantenserre onder een lessenaardak aangebouwd waarin aan de voorgevel omstreeks 1980 garagepoort is ingezet. De plantenserre heeft in de zijgevel een viertal vierkante vensters met roedeverdeling in stalen kozijnen. In de achtergevel van de plantenserre bevindt zich eenzelfde vierkante venster alsmede een houten deur, beide met een segmentboogvormige strek. Zowel in de tweede en derde bouwlaag een venster. Ook de LINKERZIJGEVEL heeft vooruitspringende hoekdelen en decoratief metselwerk onder het dak. In de eerste bouwlaag twee vensters, waarvan het grotere venster van een rolluik is voorzien. De overige vensters in eerste, tweede en derde bouwlaag zijn kleiner en niet geleed. Hiervan in de eerste en tweede bouwlaag een en in de derde bouwlaag twee stuks. Bovendien bevinden zich in de linkerzijgevel drie keldergaten. In de ACHTERGEVEL vooruitspringende hoekdelen en decoratief metselwerk in verschillende tinten baksteen onder de dakrand. In de eerste bouwlaag bevindt zich een venster. Aan de achtergevel is aan de eerste bouwlaag een gang vastgezet die de pastorie met de sacristie verbindt. In de tweede bouwlaag drie vensters alsmede verticale banden van geel getinte baksteen. De reeds genoemde verbindende gang stamt uit 1946. Van de kant van de achtergevel gezien bevat de gang achtereenvolgens een segmentboogvormige houten deur, twee lancetvormige vensters met natuursteendorpels, een uitbouw waarin zich sanitaire voorzieningen bevinden met twee vierkante vensters met baksteendorpels, en vervolgens weer een lancetvormig venster. De deur en de lancetvensters hebben decoratief metselwerk in de omlijsting. Onder de dakrand bevindt zich eveneens decoratief metselwerk in verschillende tinten baksteen en profielstenen. De gang maakt vervolgens een hoek van negentig graden richting pastorie en kerk. In dit gedeelte van de gang bevinden zich een houten deur en twee spitsboogvormige glas-in-lood vensters. Van de kant van de voorgevel gezien bevat de gang vanaf de achtergevel een segmentboogvormige houten deur, een segmentboogvormig geleed venster met ongeleed bovenlicht en een segmentboogvormige houten deur. Onder het dak bevinden zich drie vloerankers. De gang maakt ook hier een hoek van negentig graden richting sacristie. In dit gedeelte bevinden zich twee spitsboogvormige glas-in-lood vensters.

De indeling van het INTERIEUR is grotendeels authentiek. Waardevolle interieuronderdelen zijn onder andere de deuren en deurposten, alsook de omlijsting met bekroning door leeuwenkoppen rond de schouw in de woonkamer. Deze schouw is afkomstig uit het interieur van de boerderij De Alde Ohé die op deze plek stond voordat de pastorie werd gebouwd. Dit zelfde ontwerp van leeuwenkoppen komt men ook tegen in sierstucwerk die de rondbogen in de gangen van de eerste en tweede bouwlaag ondersteunen. In de gangen en slaapkamers ook authentieke sierrozetten op de plafonds. In de keuken is de plavuizenvloer, het rozet aan het plafond en de tegelwand authentiek. De zolder kent een authentiek spant. Het gehele trappenhuis is authentiek.

Op het plein bij de pastorie bevindt zich een 170 cm. groot zandstenen H. Hartbeeld van de beeldhouwer Van Helden uit Waldfeucht, Duitsland, uit 1930. Op een plateau bevindt zich een zeszijdig basement die de cilindrische stenen sokkel ondersteunt waarop het H. Hartbeeld staat: Christus in lang gewaad met in relief op zijn borst een vlammend hart omgeven door een doornenkroon. Hij toont zijn stigmata. Tegen de sokkel in relief drie engelen met een wapenbord in de handen. Op het basement in relief de volgende tekst in kapitalen: "Liefde en absolute / toewijding aan / Christus Koning / de parochie van / Ohe en Laak / 1930".

Waardering

De PASTORIE met zandstenen H. Hartbeeld aan de Kerkstraat te Ohé en Laak, gemeente Maasbracht, bezit cultuur-historische waarden als bijzondere uitdrukking van de geestelijke ontwikkeling van de Rooms-Katholieke kerk in Limburg en als uitdrukking van de typologische ontwikkeling als pastorie. De architectuur-historische waarden worden bepaald door de goede esthetische kwaliteiten van het ontwerp van de pastorie. De pastorie is in hoge mate gaaf bewaard gebleven en een zeldzaam exemplaar. De pastorie met zandstenen H. Hartbeeld is van algemeen belang vanwege de architectuur-historische en cultuur-historische waarden, de ensemblewaarde, de hoge gaafheid en zeldzaamheid.

Ja Religieuze gebouwen Kerkelijke dienstwoning Pastorie(F)