522207 - Rijks H.B.S.
Wageningen E 5866
Wilhelminaweg 3, 6703 CC te Wageningen

Omschrijving

CONCIËRGEWONING (B) (Wilhelminaweg 3) behorend bij de voormalige Rijks H.B.S., bezit een samengestelde plattegrond, (de hoofdvorm is een T-vorm) en bestaat uit één bouwlaag met zolderverdieping onder twee ten opzichte van elkaar haaks gesitueerde zadeldaken. De drie eindgevels worden door een trapgevel afgesloten. Tegen de eindgevel aan de achterzijde is een uitbouw met lessenaarsdak geplaatst. De indeling van de gevels en typen vensters, alsook de leien op het dak, is als beschreven in de omschrijving van het complex.

De VOORGEVEL bevat links een vooruit springend bouwdeel met trapgevel. Boven de eerste bouwlaag waarin een kruiskozijn voorkomt, zijn twee ramen met bovenlicht geplaatst. Rechts in het bouwdeel dat evenwijdig is gelegen aan de Wilhelminaweg, komt in de hoek een beglaasde paneeldeur (met deurrooster) voor onder een afdakje. Een vrijstaande gebiljoeneerde kolom ondersteunt het van leien en een mastgoot voorziene portiekdakje met gebinten. Het deurkozijn rust, als de andere deuren, op een hardstenen dorpel en dito neuten. Het door een verticale roede gedeelde bovenlicht met kathedraalglas, wordt door een zwaar uitgevoerde dorpel gescheiden van de deur. In de langszijde komt vervolgens rechts een kruiskozijn voor. In het dakvlak komt een dakkapel voor van het standaardtype.

De LINKER ZIJGEVEL bevat van links naar rechts een kruiskozijn en een enkelvoudig uitgevoerd raam met bovenlicht. Tussen de vensters in bevindt zich een uitgemetseld rookkanaal dat de gootlijn doorbreekt en dat door twee zandstenen consoles wordt gedragen. In het dakvlak links is een dakraam aanwezig.

De ACHTERGEVEL wordt het meest bepaald door de aanbouw rechts, met van vakwerk voorziene gevels onder een lessenaarsdak. In de voorzijde zijn gekoppeld, drie gedeelde raampjes opgenomen. In de rechterzijde die in het verlengde ligt van de linker zijgevel komt een beglaasde paneeldeur voor; de linkerzijde bevat een gedeeld raampje. In de eindgevel, links naast de aanbouw komt nog een (moderne) beglaasde deur voor onder een gedeeld bovenlicht dat is gevat tussen twee forse hardstenen dorpels. Naast de dubbele (moderne) tuindeuren in de langszijde bevindt zich rechts hiervan een klein gedeeld raampje.

De RECHTER ZIJGEVEL bevat enkel begane gronds twee enkelvoudige ramen met bovenlicht.

Het eenvoudige INTERIEUR wordt door een gang symmetrisch ingedeeld. Rechts bevindt zich een kamer met naar de achterzijde toe een toilet. In het linkerdeel, het haaks op de weg geplaatste bouwdeel, volgt eerst een kamer met schouw, een kwartslagtrap en een van een oorspronkelijke schouw voorziene keuken. De paneeldeuren zijn veelal afgetimmerd.

CONCIËRGEWONING, gebouwd door J. van Lokhorst in 1897.

- Van architectuurhistorisch belang als goed en gaaf bewaard voorbeeld van een conciërgewoning bij een school in neo-renaissancestijl opgetrokken.

- Van stedenbouwkundig belang vanwege de ligging aan de Wilhelminaweg temidden van het hoofdschoolgebouw en een dépendance, heeft de conciërgewoning hiermee een directe relatie.

- Van cultuurhistorisch belang als voorbeeld van een schoolcomplex waarbij een conciërgewoning als vanzelfsprekend, deel uitmaakte van een complex en in dezelfde bouwstijl werd opgetrokken.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) Conciërgewoning

Lokhorst van, J. ; Gelderland