Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
522221
Complexnummer
522217 - Zuidwijk
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82979/121
Kadastrale aanduiding
Wassenaar C 1423
Bij Rijksstraatweg 247, 2245 AB te Wassenaar

Omschrijving

Omschrijving onderdeel 4: TUINMUUR met twee HEKPIJLERS

Inleiding

18de-eeuwse TUINMUUR met twee HEKPIJLERS (4) staat aan de noordoostzijde van het voorplein, waar zij de entree markeert naar het voorplein van het verdwenen middeleeuwse kasteel. Van beide hekpijlers ontbreekt de bijbehorende pendant.

Omschrijving

De uit rode baksteen (kruisverband) opgetrokken tuinmuur wordt aan de bovenzijde afgesloten door een bloktandlijst met rollaag. Hardsteen is toegepast voor de dekplaten van de pijlers en voor de blokjes bij de hekpijlers, die de plaats van de gehengen van de verdwenen hekwerken aangeven; enkele duimen resteren. De aan de noordwestzijde van het voorplein gelegen L-vormige tuinmuur ligt in het verlengde van de noordoostgevel van het koetshuis en wordt aan de korte zijde gemarkeerd door twee hoekpijlers op vierkant grondvlak. De uitspringende gemetselde hoekpijler aan de pleinzijde is identiek aan de tegenover gelegen hekpijler aan de zuidoostzijde. Laatstgenoemde pijler sluit met het korte deel van de tuinmuur aan op de achtergevel van het stalgedeelte van de rentmeesterwoning (zie 1).

Waardering

De TUINMUUR met twee HEKPIJLERS van de historische buitenplaats Zuydwijk is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als typologisch voorbeeld van een 18de-eeuwse tuinmuur met hekpijlers, die de entree naar het voorplein markeert.

De tuinmuur met twee hekpijlers heeft ensemblewaarde door de ruimtelijke en functionele relatie met de overige complexonderdelen van de buitenplaats.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 522217. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Tuinmuur

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing