Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
522222
Complexnummer
522217 - Zuidwijk
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82979/123
Kadastrale aanduiding
Wassenaar C 1427
Bij Rijksstraatweg 247, 2245 AB te Wassenaar

Omschrijving

Omschrijving onderdeel 5: DRUIVENKAS.

Inleiding

In de ten noordoosten van het voorplein gelegen moestuin, die doorsneden wordt door een naar de brug lopende oprijlaan (zie 6), bevindt zich ten zuidoosten hiervan een DRUIVENKAS uit het begin van de 20ste eeuw. Deze is geplaatst tegen een muur, die een restant is van een 17de-eeuws bijgebouw.

Omschrijving

Uit rode baksteen (kruisverband) opgetrokken muur met twee nisvormige dichtgezette gevelopeningen onder een houten latei vertoont bouwsporen van twee afgekapte dwarsmuren. Aan de zuidoostzijde is een kopse druivenkas met stalen roedenskelet geplaatst op een gepleisterde voet. De entree bevindt zich aan de zuidwestzijde. De noordoostzijde sluit aan op een schuin aflopende gemetselde muur.

Waardering

De kas van de historische buitenplaats Zuydwijk is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als typologisch goed voorbeeld van een kopse druivenkas met stalen roedenskelet uit de jaren 20 van de twintigste eeuw.

De kas is gaaf wat betreft hoofdvorm en materiaalgebruik en heeft ensemblewaarde vanwege de ruimtelijke en functionele relatie met de overige complexonderdelen van de buitenplaats.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 522217. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing