Wassenaar C 1547
Wassenaar C 1427
Bij Rijksstraatweg 247, 2245 AB te Wassenaar

Omschrijving onderdeel 6: BRUG.

Inleiding

De Middeleeuwse entree van de noordoost-zuidwest lopende oprijlaan naar het voorplein van het verdwenen kasteel was oorspronkelijk toegankelijk via een vlakke BOOGBRUG aan de noordoostzijde. De brug stamt in de huidige vorm grotendeels uit de 17de eeuw.

Omschrijving

Restant van grotendeels uit rode baksteen opgetrokken rondboogvormige BOOGBRUG (6) met vlak brugdek en kwartcirkelvormige keermuren waarop natuurstenen dekplaten liggen.

Waardering

De boogbrug van de historische buitenplaats Zuydwijk is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een 17de-eeuwse boogbrug die de voormalige entree van het verdwenen Laatmiddeleeuwse kasteel markeert.

De brug is goed herkenbaar als zodanig en redelijk gaaf wat betreft het materiaalgebruik.

De brug heeft ensemblewaarde vanwege de ruimtelijke en functionele relatie met de overige complexonderdelen van de buitenplaats.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Brug(L)