Wassenaar C 1427
Bij Rijksstraatweg 247, 2245 AB te Wassenaar

Omschrijving onderdeel 7: BRUG.

Inleiding

In oorsprong 17de-eeuwse BOOGBRUG (7), die in de 19de eeuw deels is gerepareerd met gebruikmaking van ouder materiaal, ligt aan de zuidoostzijde van de buitenplaats, aan het begin van een brede vaarsloot, die in verbinding staat met de omgrachting van het verdwenen kasteel.

Omschrijving

Uit rode en grauwe baksteen opgetrokken segmentboogvormige boogbrug met vlak brugdek heeft aan weerszijden schuingeplaatste keermuren.

Waardering

De boogbrug is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuur historische waarde als voorbeeld van een in oorsprong 17de-eeuwse boogbrug.

De brug is goed herkenbaar als zodanig en redelijk gaaf wat betreft het materiaalgebruik.

De brug heeft ensemblewaarde vanwege de ruimtelijke en functionele relatie met de overige complexonderdelen van de buitenplaats.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Brug(L)